ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кръгла маса на тема „Управлението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ – защо, кой, как”

19.02.2016

На 16 февруари 2016 г. в Козлодуй се състоя кръгла маса по темата за управлението на радиоактивните отпадъци (РАО), генерирани вследствие на експлоатацията на българската атомна централа. Проявата бе организирана съвместно от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО) и Фондация за околна среда и земеделие (ФОЗС).

 

 

Във форума се включи Комисията по енергетика към 43-тото Народно събрание в лицето на председателя й – Делян Добрев, зам.-председателя – Валентин Николов, Румен Ненков, Петя Аврамова. Министерството на енергетиката бе представено на кръглата маса от зам.-министър Жечо Станков, а АЕЦ „Козлодуй” – от изпълнителния директор Димитър Ангелов и членове на ръководния екип.

 

 

В дискусиите взеха участие председателят на УС на ФОЗС – Албена Симеонова, и представители на шест екологични организации. Сред участниците в събитието беше областният управител на Област Враца – Малина Николова, представители на МОСВ, МЗ, БАН, НЦРРЗ, МВР, местната власт, медии.

 

 

В хода на кръглата маса бяха обсъдени големите проекти на ДП РАО във връзка с безопасното извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности и изграждането на национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, принципите и законодателството за предоставяне на информация на гражданско общество, както и насърчаването на съвместното участие в изработването на стратегии и политики по управлението на радиоактивните отпадъци.

 

 

В рамките на събитието се състоя и посещение на съоръженията за управление на РАО на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

„Подобни срещи и дебати наистина трябва да се случват, защото въпросите по управлението на РАО са съществени и те трябва да получават отговори. Няма нерешими въпроси.”, каза в заключение на кръглата маса изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров.

Tags: , , ,

2 Responses to Кръгла маса на тема „Управлението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ – защо, кой, как”

  1. qwerty on 19.02.2016 at 10:48

    Защо тези герберасти се допускат до площадката на централата? Особено оня никаквец – бившия министър?!

    • TSO on 19.02.2016 at 11:54

      Защото са управляваща партия, посещението е служебно, а бившият министър в момента е председател на парламентарна комисия. Забрана за достъп до стратегически обекти имат само осъждани за престъпления от общ характер и т.н.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари