ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Рекордни темпове на развитие на вятърната енергетика в ЕС през 2015 година

12.02.2016

През 2015 година в страните от Европейския съюз мощността на ВяЕЦ се е увеличила с 12.8 GW и е достигнала 141.6 GW, което прави вятъра трети по значимост източник на електроенергия.

На първо място сред източниците на енергия се намира газът (192 GW), после следват въглищата (159.2 GW), водата (141.1 GW) и АЕЦ (120.2 GW), се казва в отчета на European Wind Energy Association (EWEA).

Основното нарастване на мощностите във вятърната енергетика е за сметка на Германия. Нейният дял е 47% по този показател. Отбелязва се прогрес също в Полша, Франция и Великобритания, а в Испания няма построен нито един вятърен парк през 2015 година.

В доклада на EWEA се казва, че компаниите, които произвеждат елекроенергия за сметка на традиционните енергийни източници, през 2015 година са извели от експлоатация повече мощности, отколкото са въвели.

Към 2015 година инвеститорите са вложили във вятърната енергетика на Европа около 26.4 милиарда евро.

Както беше съобщено по-рано, компанията Dong Energy ще построи във Великобритания най-големия вятърен парк в света.

Източник: http://pronedra.ru/alternative/2016/02/10/veter-evrosoyuz/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари