ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA/Siemens увеличи претенциите си към TVO относно Олкилуото-3 до 3.52 милиарда евро

13.02.2016

Консорциумът AREVA/Siemens увеличи иска си към финландската компания TVO във връзка с изграждането на трети блок на АЕЦ „Олкилуото“, пише „Фигаро“.

Общата сума на претенциите на консорциума достигна 3.52 милиарда евро. Арбитражът се разглежда в парижката международна търговска палата.

Там се разглежда и искът на TVO към консорциума. Претенциите на клиента към изпълнителите е малко по-малък от претенциите на изпълнителите към клиента – 2.6 милиарда евро.

Групата AREVA сключи договора за строителството на блока „Олкилуото-3″ през декември 2003 година. Това беше първият договор за изграждане на ядрен енергоблок на създадената през 2001 година група, а също и първият договор строителство на енергоблок с реактор EPR. Тогава съперник на французите в конкурса беше руският Минатом.

Първоначално пускът на блока беше планиран за май 2009 година, но през септември 2014 година групата AREVA посочи нова дата за сдаване на блока в експлоатация – края на 2018 година.

В края на юни 2014 година , степента на готовност на блока е била 86%.

Преразходът на средства съществено ще превиши първоначалната стойност от 3.2 милиарда евро. Според последните оценки, стойността на енергоблока е достигнала до 8.5 милиарда евро.

За справка

Консорциумът AREVA/Siemens и финландската компания TVO водят арбитражно дело относно разпределяне на отговорностите за общия неуспех.

Сумарните претенции на TVO към консорциума са за 2.6 милиарда евро.

На свой ред, консорциумът търси от финландската страна компенсации в размер на 3.52 милиарда евро.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0661.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари