ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Продължаването на ресурса на енергоблоковете на АЕЦ е нормална световна практика – експертно мнение

08.02.2016

Както ви е известно АЕЦ Козлодуй ЕАД и консорциумът АО „Русатом Сервис“ – АД „Риск Инженеринг“ подписаха наскоро договор за изпълнение на дейностите по разработване на обосновката за продължаване срока за експлоатация на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” до 60 години.

 Сега ви предлагам експертното мнение на Дмитрий Кумановский, началник на аналитичния отдел в ЗАО „Инвестиционная компания ЛМС“.

“Продължаването на ресурса на ядрените енергоблокове – това е нормална световна практика. Опирайки се на референтността на приложените решения по аналогичните обекти, Росатом ще може да използва съвременни устойчиви конструкционни материали и решения за АЕЦ “Козлодуй” в България.

Росатом има опит в аналогични дейности, за да гарантира безопасността на продължаване на работата на енергоблоковете на АЕЦ “Козлодуй” за следващите 30 години.

Пазарът за продължаване на ресурса на ядрените енергоблокове е привлекателен в комерсиален план за руския ядрен отрасъл, защото модернизацията, макар и да излиза по-евтина от изграждането на нови блокове, все пак изисква сериозни инвестиции.

Потенциално може да се говори за пазар от 30 енергоблока по съветски модел по целия свят, където, за разлика от новото строителство, Росатом няма да има конкуренция предвид липсата на достатъчни компетенции сред конкурентите относно реакторите тип ВВЭР”.

Източник: http://www.energy-experts.ru/comments18740.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари