ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи енергоблок на индийската АЕЦ “Куданкулам” бе спрян поради изтичане на пара

06.02.2016

Реакторът на първи блок на АЕЦ “Куданкулам” бе спрян в четвъртък за проверка и отстраняване на причината за незначително изтичане на пара (парене). Това съобщи в петък ръководителят на изграждането на централата Шанмуга Сундар.

“Контролно-измервателните прибори (КИП) са регистрирали неголямо изтичане на пара от системата за подаване на вода в турбинна зала”, каза той.

Блокът е бил спрян около 20:35 часа местно време, като се очаква след извършване на съответните проверки и ремонт да бъде рестартиран на седми февруари.

Както съобщи за ТАСС източник, близък до Атомната енергийна корпорация на Индия, “първи енергоблок е бил спрян във връзка с това, че системите са сигнализирали за възможно отклонение в работата на елементите на турбинното отделение”. “В момента блокът е спрян за извършване на диагностика”, отбеляза той, като подчерта, че “няма никаква опасност”.

Първи блок на АЕЦ “Куданкулам” в щата Тамилнад беше включен в паралел с националната енергийна система след извършване на планови дейности по техническото му обслужване на 30 януари и работеше на 35% от номиналната мощност.

Сундар съобщи още, че “след включването мощността на енергоблока ще бъде увеличена на няколко етапа, до достигане на номиналната мощност, като се спазват всички нормативи и процедури”. Преди спирането на блока мощността му бе 757MW.

При работа на пълна мощност, блокът ще подава за южноиндийските щати Тамилнад (562,5 MW), Керала (133 MW), Карнатака (221 MW), Андхра-Прадеш (50 MW) и обособената територия Пудучерри (33,5 MW).

AEЦ“Куданкулам“ се изгражда с техническото съдействие на РФ съгласно междуправителственото споразумение от 1988 година и допълнението към него от 1998 година. През пролетта на 2014 година РФ и Индия подписаха генерално рамково споразумение за изграждане на втория етап (блокове 3 и 4) на централата, а през декември 2015 година – документите, позволяващи да започне изграждането и.

“Пътната карта” за сътрудничество в ядрената енергетика между Русия и Индия предвижда строителството на 15 енергоблока, включително и на площадката „Куданкулам“.

Засега Русия е единствената държава, която си сътрудничи с Индия в сферата на ядрената енергетика и изгражда там АЕЦ.

Източник: http://tass.ru/proisshestviya/2642020

Подробности на: http://www.seogan.ru/201602056979/perviiy-energoblok-aes-kudankulam-v-indii-ostanovlen-iz-za-utechki-para.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари