ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция – VATTENFALL има рекордни загуби през 2015 година

14.02.2016

Шведската държавна енергийна група Vattenfall отчете рекордна загуба за 2015 г., дължаща се на високите такси, наложени върху ядрената енергия и падащите цени на електроенергията.

Нетната загуба на компанията е 19,8 милиарда крони (2,1 милиарда евро). Предишната година загубата е била 8,3 милиарда крони.

„Най-голямото предизвикателство през 2015 година бе влиянието на твърде ниските цени на електроенергията и оценката на активите на Vattenfall“, заяви шефът на компанията Магнус Хол.

„Цените, които продължават да падат, и таксата върху ядрената енергия на стойност 0,07 шведски крони за kWh постави шведската ядрена енергетика в критична ситуация“, коментира Хол.

Vattenfall, която притежава 70,4% от АЕЦ „Рингхалс“, съобщи в края на април 2015 година, че възнамерява да затвори Първи и Втори енергоблок на централата между 2018 г. и 2020 г. вместо през 2025 година, както бе предварително обявено, заради намаляване на печалбите и увеличаване на разходите.

Източник: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Swedens_Vattenfall_results_nuked_by_atomic_energy_tax_999.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари