ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Ангела Меркел пусна термоядрения реактор с водородна плазма

05.02.2016

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е дипломиран физик, даде старт на работата на термоядрения реактор Wendelstein 7-X с водородна плазма в Института по физика на плазмата Макс Планк в немския град Грайфсвалд.

По този начин немските учени започнаха експеримент по термоядрения синтез, пише The Chronicle Herald позовавайки се на Associated Press.

Управляемият термоядрен синтез (УТС) представлява синтезиране на по-тежки атомни ядра от по-леки с цел получаване на енергия, която за разлика от взривния термоядрен синтез (реализиран във водородните бомби), има управляем характер.

Най-новият опитен термоядрен реактор Wendelstein 7-X започна да работи през декември 2015 година. За създаването му бяха необходими години работа и над 1 милиард евро, съобщава Deutsche Welle.

Принцип на действие

Термоядреният синтез е подобен на този, който става на слънцето, но е управляван от човек. В реактора, с помощта на свръхвисоки температури, се синтезира хелий от сливането на изотопите на водорода. Този тип установки откриват пътя към нов, алтернативен на традиционните, източник на енергия, който ще бъде много по-безопасен за околната среда, отколкото вече съществуващите атомни електроцентрали.

Както по-рано отбеляза професор Томас Клингер, ръководител на проекта Wendelstein 7-X в института по физика на плазмата Макс Планк, от започването на изпитанията до завършването на експериментите е още много далеч. А човечеството, според думите му, ще получи първият имащ практическо значение термоядрен реактор, не по-рано от втората половина на този век.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/02/04/63072

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19