ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През март Русия започва изграждането на АЕЦ “Бушер-2” в Иран

08.02.2016

Ръководителят на организацията по атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи в интервю за телевизия Press TV заяви, че страната му планира да продължи да строи нови АЕЦ на няколко площадки.

На журналистически въпрос, дали Иран ще строи АЕЦ самостоятелно или с някаква чужда помощ, Али Акбар Салехи е отговорил (http://www.presstv.ir/Detail/2016/02/01/448248/Iran-JCPOA-P51-Salehi-nuclear-agreement-) ”Не, не, с руснаците. Ние имаме споразумение с Русия, подписан е договор между Русия и Иран за изграждане на още два големи блока в Бушер. И първият от тях, ние се надяваме, да започнем да строим през следващите няколко месеца”.

Според информация на TradeArabia (http://www.tradearabia.com/news/CONS_299411.html), публикувана през миналата седмица, строителството на втори блок на площадката на АЕЦ “Бушер” се планира да започне още през март 2016 година, а на трети през следващите две години. Общият обем на инвестициите възлиза на около 11 милиарда долара.

За справка

Договорът за дострояване на първи блок на АЕЦ между правителствата на Русия и Иран е бил подписан през 1995 година. Строителството е завършено през 2010 година, а през 2013 година, след двугодишна опитна експлоатация, АЕЦ “Бушер” е предадена на клиента.

През ноември 2014 година Русия и Иран подписаха пакет от споразумения за построяване на 8 ядрени енергоблока, включително и втория етап а АЕЦ “Бушер” с два реактора ВВЭР-1000. Тогава се предполагаше изграждането им да започне през есента на 2015 година.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари