ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CNN: САЩ вече считат, че КНДР действително е възможно да е изпитвала компоненти на водородна бомба

30.01.2016

Американските власти считат, че КНДР действително е могла да извърши пробни изпитания на някои от компонентите на водородна бомба.

Пхенян ликува

Това съобщи в четвъртък телевизия CNN.

На 6-ти януари КНДР обяви за успешно изпитание на водородна бомба. След това от САЩ заявиха, че според сведенията, с които Вашингтон разполага, това не се потвърждава.

“Според оценките на САЩ, Северна Корея действително на 6-ти януари е извършила ядрено изпитание”, заяви по-рано по този повод директорът в службата за национална сигурност (NSA) на САЩ по контрола на въоръженията и неразпространението на ядреното оръжие Джон Вулфсталон.

“Все пак, нашият първоначален анализ не потвърждава твърденията на Северна Корея, че това е било изпитание на водородна бомба”.

Обаче, по данни на източника на CNN от структурите на властта, след извършване на по-щателен, анализ Вашингтон е стигнал до извода, че КНДР действително “би могла да направи опит за тестване на компоненти на водородна бомба”.

Както съобщава CNN, според САЩ, тестът, по-скоро е завършил с неуспех. Но телевизия CNN подчертава, че засега властите на САЩ не са направили окончателните си изводи по този въпрос.

Според наличните данни, тестът е бил извършен на по-голяма дълбочина под земята, отколкото са считали по-рано американските власти.

Анализът на сеизмичната информация и другите разузнавателни данни са позволили на САЩ да предположи, че Пхенян е могъл да изпита не напълно сглобена водородна бомба, а само “някои нейни компоненти, вероятно детонатор, който се е взривил”, предава CNN.

САЩ продължават да се придържат към предишните оценки относно скорошното изпитание в КНДР. Това заявиха за ТАСС от пресслужбата на NSA на САЩ към Белия дом в отговор на молбата да коментират съобщението CNN.

От пресслужбата на NSA отбелязаха, че не могат да коментират въпроси, отнасящи се до работата на разузнавателните служби.

“Обаче, добавиха от там, ние продължаваме да се придържаме към това, което заявихме в самото начало”.

Има се предвид, заявлението на NSA, че “първичният анализ”, направен от САЩ, “не съответства на твърденията на Северна Корея за успешно изпитание на водородна бомба”.

Подробности на: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/2623229

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари