ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Toshiba демонстрира на живо робот-манипулатор за “Фукушима”

29.01.2016

На 18 януари корпорацията Toshiba направи демонстрация на устройството, което ще бъде използвано в АЕЦ “Фукушима-1” за изваждане на горивните сборки от Басейна за отлежаване на касетите (БОК) в зданието на трети енергоблок.

 

 

Toshiba, която навремето е построила трети блок, показа на публиката, как ще работи роботът-манипулатор с дистанционно управление, с помощта на когото ТЕРСО ще извади горивото. Изваждането на 566-те касети е планирано за 2017 година.

Преди време от ТЕРСО съобщиха, че независимо от усилията за намаляване на радиационния фон в сградата на 3-ти реактор, радиацията си остава толкова висока, че хора самостоятелно не могат да участват в изваждането на касетите. По тази причина, инженерите от Toshiba са конструирали телеуправляемо устройство за разчистване на отломките и изваждане на горивото от БОК-3.

Манипулаторът има 2 механични ръце за разделяне на отломките и една ръка за поемане на горивните касети. На робота са монтирани видеокамери, които дават възможност на операторите да наблюдават работата под различни ъгли и да управляват крана от разстояние.

За справка

През декември 2014 година ТЕРСО завърши изваждането на 1535 отработили касети от БОК-4. Нивото на радиацията в сградата позволяваше работниците да присъстват в непосредствена близост до басейна. Обаче на трети блок ситуацията е съвсем различна поради смъртоносната радиация.

Докато в момента на катастрофата 4-ти реактор е бил спрян, то трети блок беше разрушен от взрив на водород, а при последвалото стопяване на горивото се е получило мащабно изтичане на радиация.

Въпреки че от ТЕРСО заявяваха, че се надяват да намалят нивото на радиацията в трети блок до 1 mSv/h, тази стойност е прекалено висока за продължително пребиваване на хора в зданието.

Тази година компанията-оператор ще монтира над БОК-3 защитен купол и ще започне да сглобява манипулатора, а през 2017 година ще проведе обучение на операторите за добиване на навици за управление на тази система.

Източник: http://fukushima-news.ru/news/toshiba_pokazala_v_dejstvii_robota_manipuljatora_dlja_fukusimy/2016-01-19-3060

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари