ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дания и Гренландия се договориха за добива и износа на уран

06.02.2016

Дания и Гренландия постигнаха споразумение за сътрудничество по отношение на международната политика, отбраната и сигурността, както и по отношение на добива и износа на уран от Гренландия.

Страната обяви политика на нулева толерантност по отношение на добива на уран и други радиоактивни елементи още през 1988 година, докато беше под прякото управление на Дания.

През 2009 година беше предприета стъпка към по-голяма автономност и самоуправление. Това даде право на Гренландия да получи пълно управление на минералните си и въглеводородни ресурси. Все пак, Гренландия остана част от кралство Дания и външната й политика и отбраната се определяха от Копенхаген.

През октомври 2013 г. парламентът на Гренландия гласува да се премахне забраната за добив на радиоактивни минерали, което даде възможност на компаниите да започнат да добиват уран и редки земни минерали.

През януари 2016 г. правителствата на Дания и Гренландия се споразумяха за експортния контрол и сигурността на урана, както и на други радиоактивни субстанции.

Министърът на промишлеността, труда и търговията на Гренландия Ранди Вестергор Евалдсен сподели: „Споразумението гарантира, че ако на по-късен етап добивът на уран като вторичен продукт бъде разрешен, той може да се използва само за мирни граждански цели“.

Датското правителство ще предложи закони за сигурността и експортния контрол през следващите месеци. Засега проектозаконите ще бъдат внесени в парламента на Гренландия за обсъждане.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/UF-Denmark-and-Greenland-reach-uranium-export-agreement-2001165.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари