ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – съвещание по аварията на АЕЦ “Фукушима-1” с участието на чуждестранни експерти

26.02.2012

   Разширено съвещание на комитета по разследване на аварията на АЕЦ “Фукушима-1” и по въпросите за ликвидацията на последствията от аварията (ЛПА) при японското правителство се проведе в Токио от 23 до 25 февруари.

   В него участват също 5 чуждестранни експерти от САЩ, Франция, Швеция, Китай и Корея, по-точно, бившият шеф на комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) и експерт от института Карнеги – Ричард Мезерв (Richard A. Meserve),

 

 

  ръководителят на Управлението за ядрена безопасност на Франция (ASN)Андре-Клод Лакост

 

 

  и ръководителят на управлението по здравеопазване и социално осигуряване на Швеция Ларс-Ерик Холм (Lars-Erik Holm).

 

 

   В петък специалистите изслушаха отчета, подготвен от японските експерти и одобрен от правителството в края на декември миналата година. Основно място в него е отделено за плана за ликвидиране на аварията, разчетен за 30 години.

   Първият етап от плана стартира в средата на декември, когато правителството на Япония за завършването на студеното спиране на реакторите, и ще продължи две години. През това време ще започне извличането на отработилото ядрено гориво (ОЯГ) от басейните за отлежаване на касетите (БОК). Общото му количество е 3 хиляди 108 касети.

   Вторият етап ще продължи 10 години. Неговата главна задача ще е извличане на горивото от самите реактори, което може да продължи до 20-25 години.

   Според експертите, горивото на първи до трети реактори се е разтопило, прогорило е тръбичките на  топлоотделящите елементи, конструкциите на касетите и част от защитните тръби на СУЗ. След това се е натрупало на дъното на реакторите, а част от него под реакторите в защитните обвивки (оболочки).

   Пълен демонтаж на оборудването на реакторите се планира чак след 30-40 години.

   В събота поканените чуждестранни специалисти споделиха своите виждания. Експертите обмениха и мнения по доклада на комитета за разследване на причините за аварията и въпросите за ликвидиране на последствията при японското правителство.

 

Източник: РИА Новости

26.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари