ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – WIPP (Waste Isolation Pilot Plant) ще възобнови работа в края на 2016 година

20.02.2016

Комплексът WIPP ще започне да приема нови партиди радиоактивни отпадъци в края на 2016 година, съобщава „Albuquerque Journal“ позовавайки се на представители на Министерството на енергетиката (DOE) на САЩ.

През февруари в комплекса започва така нареченият “студен пуск”, при който персоналът ще добие навици за работа съгласно новите изисквания за безопасност – включително, относно работата с празните контейнери.

След инцидента през 2014 година комплексът получи предписания за изпълнение на 143 коригиращи мероприятия. Досега са изпълнени121 мероприятия, а останалите ще бъдат изпълнени през следващите три месеца.

Съгласно предварителната оценка, за възстановяване на експлоатацията на комплекса ще бъдат изразходвани 500 милиона долара.

Комплексът WIPP (Waste Isolation Pilot Plant) е опитен завод, предназначен за изолиране на дълго-живеещи трансуранови отпадъци. Той е разположен в окръг Едди на щата Ню-Мексико. Съгласно лицензията, комплексът може да съхранява отпадъците в продължение на 10 хиляди години. Погребването се осъществява в солни пластове на дълбочина около 600 метра.

Аварията

През нощта на 14 срещу 15 февруари 2014 година е констатирано повишаване на радиационния фон на територията на комплекса. Изхвърлянето на радиоактивните аерозоли е станало през системата от филтри HEPA (high-efficiency particulate air), която се намира на повърхността в сградата на изсмукващата вентилация на комплекс.

Обаче “замърсената порция въздух” е минала през байпаса на два от клапаните на вентилационната система и чрез изсмукващата вентилация е изхвърлена в околната среда. По-късно при медицинските обследвания е било установено, че 21 сътрудници са погълнали незначителни дози.

По-късно беше установено, че източник на изхвърлянето е бил един от контейнерите с отпадъци получен от Националната лаборатория в Лос-Аламос. Експертизата е показала, че във вътрешността на контейнера е станала химическа реакция с отделяне на топлина и газове, което е предизвикало разхерметизиране на контейнера.

След този инцидент е спряна доставката на нови партиди отпадъци. През септември 2015 година министърът на енергетиката на САЩ Ернест Мониз прогнозира, че приемането на отпадъци ще бъде възстановено в края на 2016 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0496.htm

Кратко, но съдържателно филмче за WIPP: http://theperiledsea.ning.com/profiles/blogs/new-mexico-nuclear-waste-site-has-radiological-event

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари