ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пхенян официално обяви за успешно проведено изпитание на водородна бомба

07.01.2016

КНДР проведе успешно изпитание на водородна бомба. Това съобщи в сряда централната телевизия на страната в специално предаване.

Същевременно КНДР отбелязва, че представлява “отговорна ядрена държава” и ще използва оръжие за масово унищожение само в случай, ако възникне “непосредствена заплаха” за суверенитета и.

Освен това, Пхенян уверява, че “няма намерение да предава ядрени технологии на която и да е трета страна”.

В съобщението също се отбелязва, че КНДР “няма да се откаже от ядрената си програма дотогава, докато САЩ имат враждебна политика срещу народната република”.

Сутринта в сряда беше фиксирано земетресение с магнитуд 4,2 до 5,1 по скалата на Рихтер. Според всички източници – природата на подземните тласъци е имала “изкуствен характер”.

Часът на земетресението е бил, според различните източници, 09:30 или 10:00 местно време на 49 километра северно от град Килчжу, където се намира ядреният полигон Точхан-ри.

За справка

През последните години КНДР е извършила три ядрени опита: през 2006, 2009 и 2013 година. В отговор СС на ООН въведе по отношение на Пхенян различни санкции.

През последните две години републиката не извършваше ядрени изпитания, като се ограничи само с пускане на балистични ракети в отговор големите военни маневри на Южна Корея и САЩ.

За наличието в КНДР на собствена водородна бомба спомена на 10 декември ръководителят на страната Ким Чен Ин.

“Ние успяхме да станем велика държава, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с мощни удари на ядрени и водородни бомби”, заяви той при посещението си в обновения оръжеен завод в Пхенян.

Лидерът на КНДР също подчерта, че “е необходимо в страната да продължи активното развитие на военната промишленост”.

Източник: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/2572659

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари