ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия се отказва от ядрената енергия за енергийно осигуряване на втората си лунна мисия Чандраян-2 („Chandrayaan-2″)

07.01.2016

“Индийската организация за космически изследвания (ISRO) реши да отложи плановете си за използване на ядрената енергия за увеличаване на сроковете за експлоатация на втората индийска лунна мисия „Chandrayaan-2″, съобщава „New Indian Express“.

„Чандраян-2″ (Chandrayaan-2) е автоматична междупланетна станция, предназначена за изследване на Луната. Освен орбиталният модул има и апарат за казване върху повърхността на Луната и луноход. Пускането на станцията трябва да стане в края на 2017 или началото на  2018 година.

За увеличаване на срока за експлоатация на станцията космическото ведомство на Индия имаше намерение да използва като енергийни източници радиоизотопни термо-електрически генератори (РИТЕГ) на базата на изотопа плутоний-238 (Pu238).

 

В индийските СМИ се посочват различни причини за отказването от РИТЕГ.

Например, „New Indian Express“ твърди, позовавайки се на директора на спътниковия център ISRO М.Аннадураи, че се е получила “някаква задръжка с получаването на материала от Русия”.

Индийският специалист не обяснява, какво има предвид “материала”, който изглежда би трябвало да бъде доставен от Русия. Може да ства дума както за Pu238 така и за Np237, суровина за получаване на Pu238 чрез облъчване в ядрен реактор.

Между другото, през септември 2015 година вестник „Times of India“ публикува изказване на Сехар Басу, който тогава ръководеше центъра за ядрени изследвания (BARC) Хоми Баба.

“Ние трябва да започнем от нулата, защото необходимите ядрени материали са недостъпни и никой не иска да ни ги продаде. Налага се ние да ги получим сами в нашите ядрени реактори”, заяви Басу.

Перспективите

ISRO не се отказва от плановете си за използване на плутониеви РИТЕГ в своите бъдещи апарати, в частност, на станциите „Chandrayaan-3″ и „Chandrayaan-4″.

Pu238 има относително голям период на полуразпадане (около 88 години) и осигурява работата на РИТЕГ за дълго време.

В русия използването на плутониеви РИТЕГ за космически апарати се счита за нецелесъобразно.

“Обикновено електрическата мощност на термоелектрическите генератори с радиоизотопно нагряване е 150 W. Тази мощност се генерира в достатъчно голям цилиндър с големината на двумесечно прасе, в който се намират 13 килограма Pu238 ! Можете ли да си представите такава картина?”, заяви през 2007 година в ексклузивно интервю за AtomInfo.Ru заместник директорът на института за специални ядрени енергийни установки към ГНЦ РФ-ФЭИ Валерий Ярыгин.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0468.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари