ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Reuters: Кибератаката върху украинските енергийни компании е била по-мащабна, отколкото се признаваше досега

07.01.2016

Според експертите на международната агенция Reuters, за прекъсването на електрозахранването в Прикарпатието в края на декември са виновни именно хакерите. Те са се опитали да заразят компютърните мрежи минимум на още две компании.

 

Хакерите са използвали програмното осигуряване, известно като BlackEnergy, за да се доберат до компютърните мрежи на енергийните компании и да инплантират в тях вирусната програма.

Вирусът е бил намерен в сървърите минимум на още две компании, освен на „Прикарпаттяобленерго“, където системите за дистанционен контрол и управление на диспечерските служби бяха извадени от строя. Това е съобщил на Reuters Роберт Липовский, главен специалист на компанията ESET, специализирана в областта на компютърната сигурност. Според думите му, става въпрос за украински енергийни компании, които са клиенти на фирмата, но имената им са конфиденциална информация.

Специалистите от още две компании в областта на кибер сигурност, Trend Micro и iSight Partners, потвърдиха, че атакуващите са се опитали да заразят компютрите и на други енергийни компании в Украйна.

Според главния аналитик на компанията Trend Micro Кайл Вилгойт, за първи път специалистите имат доказателство, че конкретна компютърна инфекция е предизвикала срива в електроснабдяването.

Директорът по въпросите за анализиране на компютърния шпионаж от компанията iSight Джон Галквист също заяви, че сред специалистите цари пълно съгласие – прекъсването на електроснабдяването е предизвикано от кибер атаки.

И трите споменати енергийни компании са заявили пред агенцията, че хакерите са използвали програмно осигуряване, известно като BlackEnergy, за да влязат в компютърните мрежи на енергийните компании и да вкарат в тях компютърния вирус KillDisk, способен да унищожи, модифицира или подмени компютърната информация.

Специалистите напълно основателно се съмняват, че целта на атаките е била прекъсването на подаването на електроенергия да бъде фон за маскиране на истинските им цели.

За справка

Различни версии на BlackEnergy са известни още от 2007 година. През последните 2 години имаше редица съобщения за това, че тази програма се използва за целенасочени нападения от кибергрупата Sandworm, която се подкрепя от Москва, пише Reuters.

По точно, през септември 2014 година The Guardian съобщи, че Русия е заразила чрез тази програма украинските правителствени мрежи и някои държавни компании.

Компанията „Прикарпаттяобленерго“ съобщи за прекъсване на електроснабдяването в Ивано-Франковск и други райони на Прикарпатието на 23 декември 2015 година. Като причина за аварията бе посочена намесата на странични лица в работата на телемеханиката – автоматична система за контрол и управление на енергийната система. Освен това, компанията съобщи за технически проблеми в работата на своя кол-център. Проблемите са били ликвидирани същия ден.

Службата за сигурност на Украйна обвини на 28 декември руските специални служби за атаките върху компютърните мрежи на обектите от енергийния комплекс на Украйна.

Източник: http://gordonua.com/news/politics/Reuters-Kiberataka-na-ukrainskie-energokompanii-byla-masshtabnee-chem-soobshchalos-114095.html

Tags: ,

One Response to Reuters: Кибератаката върху украинските енергийни компании е била по-мащабна, отколкото се признаваше досега

  1. Красимир Христов on 10.01.2016 at 6:53

    Интересни подробности ще намерите на: http://vlasti.net/news/231652

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари