ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нововоронежска АЕЦ-2 – презарядната машина е готова за физическия пуск на РУ на първи енергоблок

15.01.2016

Презарядната машина МПС-1200 производство на завод Уралмаш е въведена в редовна експлоатация на първи блок на НВАЕЦ-2.

Презарядната машина представлява робот-манипулатор със система за програмно управление, която  предназначена за презареждане на ядреното гориво в реактора на енергоблока. За създаването на тези машини заводът Уралмаш е обединил усилията си с НПО «ВНИИПТМАШ» и два Научно изследователски института (НИИ).

Машината работи автономно. Управлява се от оператор, който се намира в специален оперативен център. Благодарение на телевизионната щанга той получава видеоинформация от случващото се в реактора, а работната щанга непосредствено извършва презареждането на горивните касети.

Машината за презареждане на ядреното гориво МПС-1200-УХЛ4 е специално разработена за реакторната установка В-392М на първи блок на НВАЕЦ по проект АЭС-2006. Тя е част от транспортно-технологичното оборудване на системата за презареждане на горивото.

Машината е монтирана в централна зала на херметичната зона на реакторно отделение и, придвижвайки се по релси, осъществява транспортиране и презареждане на топло-отделящите сборки (горивни касети) в реактора, а също и изваждането им от реактора в басейна за отлежаване на касетите (БОК). Б.Р.- всичките операции с ядреното гориво се извършват под вода с висока концентрация на бор.

За справка

Завод Уралмаш е започнал да произвежда презарядни машини за АЕЦ още през 60-те години на миналия век. В съветските години са произведени 20 такива манипулатори, а през последните години 4 комплекта (със съвременни операционни системи): два за НВААЕЦ, а също така 2 за АЕЦ Куданкулам – Индия.

Източник: http://www.oblgazeta.ru/economics/27072/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари