ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран получи от Русия 197 тона уранов концентрат в замяна на 11 тона обогатен уран

31.12.2015

Ръководителят на Организацията по ядрена енергия Али Акбар Салехи заяви, че във вторник Иран е получил 197 тона “жълт крек” (уранов концентрат) в замяна на доставянето в РФ на 11 тона ниско-обогатен уран.

инспектори на МААЕ в иранския ядрен обект Исфахан

По-рано Салехи заяви, че обогатеният уран, произведен за АЕЦ Бушер, ще бъде обменен с РФ за концентрат от уранова руда.

Във вторник норвежкото МВнР съобщи, че Норвегия е участвала в предаването на 60 тона уранов концентрат от Казахстан в Иран, извършено в рамките на договореностите между Техеран и международната общност.

Както съобщава агенция IRNA, Салехи е отбелязал, че Иран първо е приел “жълтия кейк”, след което е изпратил обогатен уран в РФ. Този ред е бил предписан от върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

Салехи също изрази надежда за скорошно влизане в сила на съвместния всеобхватен план за действия, след което всички санкции по отношение на Иран ще бъдат свалени.

Във вторник МВнР на РФ съобщи, че от Иран са извозени всичките количества обогатен уран, предвидени в приетия на 14 юли във Виена съвместен всеобхватен план за действия по регулирането на ситуацията около иранската ядрена програма.

Източник: http://www.seogan.ru/201512296900/iran-poluchil-ot-rossii-197-tonn-uranovogo-koncentrata-vzamen-11-tonn-obogashennogo-urana.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари