ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Десетгодишният чуждестранен поръчков портфейл на „Росатом“ през 2015 г. достигна 110 милиарда долара

30.12.2015

Руската държавна корпорация „Росатом“ завършва 2015 г. с десетгодишен портфейл от чуждестранни поръчки в размер от над 110 млрд. долара.

Само за година в сравнение с края на 2014 година, когато чуждестранният поръчков портфейл на корпорацията бе 101,4 млрд. долара, международните поръчки към „Росатом“ са се увеличили с около 9 милиарда долара.

Приходите от износ на „Росатом“ през 2015 г. са нараснали с 28% от 5 млрд. долара през 2014 г. до 6,4 млрд. долара за тази година.

Безспорен принос за добрите резултати е отличното развитие и позициониране на „Росатом“ на външните пазари. Целта на руската държавна корпорация е през следващите две години десетгодишният портфейл от чуждестранни поръчки да нарасне до 160 млрд. долара. Така очакванията са в края на 2018 г. задграничните обеми да нараснат с 45,5%. Според публичния отчет на „Росатом“ за 2014 г. чуждестранният поръчков портфейл на корпорацията до 2030 г. може да достигне 80 енергоблока.

През септември 2015 г. генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко на среща с руския премиер Дмитрий Медведев съобщи, че към онзи момент поръчковият портфейл на държавната корпорация включва договори за строителството на 30 енергоблока в 12 държави, а по още 10 енергоблока се водят преговори.

Сумата на общия поръчков портфейл на „Росатом“ възлиза на 300 милиарда долара и продължава да расте.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари