ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Продължиха срока за експлоатация на четвърти блок на Курската АЕЦ с 15 години.

30.12.2015

Федералната служба по екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор) на Русия продължи лицензията за експлоатация на четвърти блок на Курската АЕЦ с 15 години – до 21 декември 2030 година, се казва в съобщението за пресата на „Росэнергоатом”.

В лицензията на Ростехнадзор е отбелязано, че техническото състояние на модернизирания енергоблок отговаря на съвременните изисквания за безопасност.

Според думите на директора на Курската АЕЦ Вячеслав Федюкин, за подготовката на блока за ПСЕ са били изразходвани 13 милиарда рубли.

“Получаването на лицензия за работа на енергоблока над проектния срок за експлоатация е продължителен и много труден процес, изискващ пълно обосноваване на безопасността на енергоблока пред надзорните органи на базата на нормите и правилата в областта на използването на ядрената енергия”, подчерта той.

Сред най-важните и мащабни дейности, изпълнени по време на модернизацията на блока бяха: пълна подмяна на технологичните канали, внедряване на специализирани системи, нов тип топлообменно оборудване, съвременни програмно-технически комплекси (ПТК) за управление на реакторното и турбинно отделение, замяна на помпите на контура за охлаждане на СУЗ, замяна на корпусите на подгревателите ниско налягане (ПНН), модернизация на оборудването на откритото разпределително устройство – 750 kV и много други, се отбелязва в съобщението за пресата.

Източник: http://tass.ru/tek/2550984

Интересен фоторепортаж за централата ще намерите на: http://mmet.livejournal.com/65915.html , четете и текста, защото РБМК-1000 е слабо познат и за специалистите в България.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари