ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ – причината за спирането на втори блок е определена и локализирана – подробности

19.12.2015

Вчера, към 18:30 часа, в турбинния цех на втори енергоблок е открит дефект с пропуск на пара от паропровод с ниско налягане. Повреденият участък е отсечен чрез щатната арматура (електрически задвижки).

Разхлаждането на реакторната установка върви в нормален експлоатационен режим. Извършват се подготвителни работи за ремонт на повредения участък. Причините за дефекта на тръбопровода ще бъдат изяснени и отстранени по установения от Ростехнадзор за такива случай ред.

Всички системи на енергоблока работят в щатен режим. След завършване на ремонта блокът ще бъде пуснат и включен към енергийната система.

Радиационната обстановка на АЕЦ и прилежащата територия не се е изменила и остава в границите на естествените фонови стойности.

Сега в експлоатация са 1,3,4 енергоблок с общо натоварване 3000 MW.

Източник: http://www.rosenergoatom.ru/journalist/news/202825004afc9e82a6c3f7ec7604272f

Б.Р.  ЛАЕЦ е първата с СССР централа с реактори РБМК-1000 (уран-графитни ядрени реактори на топлинни неутрони). Разположена е в град Сосновый Бор, на 80 километра западно от Санкт-Петербург на брега на финския залив.

 

Както виждате от схемата блокът е по едноконтурна схема и парата се генерира директно в реактора. Следователно тя винаги е радиоактивна. Затова се вземат допълнителни мерки при аварийна ситуация тя да не напуска пределите на енергоблока. Въпреки че турбинните зали не са херметични има множество херметични боксове в тях за локализиране на евентуално изтичане на топлоносител, както е станало в случая. Навсякъде в тях има монтирани спринклерни системи, които служат за охлаждане и втечняване на парата.

Щом става дума в съобщението за паропровод с ниско налягане – вероятно, дефектът е някъде между 9 и 12 на схемата или в деаератора  на кондензата след него.

По форумите се появиха снимки за изтичане на пара в атмосферата, които вероятно са истински. Но трябва да се знае, че при ниски температури и минималните количества по-топъл и влажен въздух създават такъв ефект.

Моето мнение е, че жаждата за сензация не оправдава медиите, които се опитаха да всяват страх и ужас. А на страха очите са големи, особено за неинформираните. Жителите на града-спътник на централата Сосновый бор не са паникьори. Бил съм там и го знам лично.

По повод на коментара на TSO публикувам параметрите на деаератора, които, може би, са интересни за специалистите по ВВЭР-1000. Всъщност деаераторите са 4.

Tags: , ,

One Response to Ленинградска АЕЦ – причината за спирането на втори блок е определена и локализирана – подробности

  1. TSO on 19.12.2015 at 12:02

    Видеообръщение на директора на Ленинградската АЕЦ
    https://yadi.sk/i/xsfAc-jpmKTYy

    Паренето е от тръбната разводка на един от елементите в схемата на деаератора (БРУ-Д). Помещението в което се намират тези компоненти може да бъде затваряно херметично. В момента това е изпълнено. Блокът се разхлажда, за да се осигурят нормални условия за работа по отстраняване на проблема.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари