ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран се договори с Русия за обмен на обогатен уран срещу концентрата от уранова руда

18.12.2015

Иран се договори за предаване на Русия на 9 тона обогатен уран, съобщава агенция IRNA позовавайки се на ръководителя на иранската Организация по ядрена енергия Али Акбар Салехи.

Както съобщи Салехи, обогатеният уран, произведен за АЕЦ “Бушер” ще се обмени с РФ за концентрат от уранова руда (жълт крек – б.р.), предаде РИА Новости.

По-рано в сряда постоянният представител на Русия при МААЕ и другите международни организации във Виена Владимир Воронков заяви, че товаренето и извозването на обогатения уран от Иран в РФ ще стане в близките дни.

В края на ноември президентът на Русия Владимир Путин премахна забраните и ограниченията, отнасящи се до експорта от Иран на обогатен уран в Русия в замяна на получаване на природен уран.

За справка

Иран и “шесторката” през нощта на 14 юли постигнаха историческо споразумение за регулиране на многогодишния ирански ядрен проблем. Продължителните преговори завършиха с приемане на Съвместен всеобхватен план за действия, изпълнението на който напълно ще снеме от Иран на въведените по-рано икономически и финансови санкции от страна на СС на ООН, САЩ и ЕС в замяна на верифициране на мирния характер на иранската ядрена програма. В частност – запасите на Иран от обогатен уран трябва да бъдат намалени до 300 килограма, а излишъкът да бъде извозен от страната, в частност, в Русия.

Източник: http://www.seogan.ru/201512166841/iran-dogovorilsya-s-rossieiy-ob-obmene-obogashennogo-urana-na-koncentrat-uranovoiy-rudi.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари