ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Регулаторът на Франция изисква от EDF пълна информация относно дефектите на стоманения контейнмънт на Bugey-5

09.12.2015

Агенцията по ядрена безопасност (ASN) на Франция съобщи за ситуацията със стоманения контейнмънт (черупка) на блока „Bugey-5″.

През 2011 година по време на пневматични изпитания на оболочката е бил открит по-голям разход на въздух. Изпитанията са извършвани в рамките на периодичната оценка на безопасността на блока. Тази процедура се изпълнява един път на десет години.

През декември 2014 година ASN е дала предписание изпитанието да се повтори през следващия ППР. Това стана в края на август тази година.

В края на ноември 2015 година експлоатиращата организация – компанията EDF е уведомила регулатора за плановете си да извърши ремонтни работи на блока. Същевременно става известно, че компанията не е съгласувала с ASN подробности за тези дейности.

В отговор регулаторът е обърнал внимание, че предполагаемите дейности директно касаят способността на стоманения контейнмънт да задържа радиоактивните вещества при тежки аварии.

ASN счита, че EDF засега не може да гарантира, че е напълно определила същността и причините за явлението. Че са открити всичките дефекти и е избрана най-подходящата методика за ремонта.

Регулаторът изисква от EDF като първа стъпка да предостави пълна информация за дефектите по контейнмънта на „Bugey-5″. След това,  със съгласието на ASN, дефектите трябва да бъдат отстранени, и едва тогава ще бъде възможен пускът на енергоблока.

На блока „Bugey-5″ с мощност 880 MW е монтиран корпусен реактор на лека вода PWR по проект CP0. Блокът е предаден за търговска експлоатация на 3-ти януари 1980 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0227.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари