ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Възможно е преди 2003 година Иран да е работил над ядрена бомба

06.12.2015

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) е разпространила сред страните-членки на Съвета на управляващите заключителния доклад на Юкия Амано относно спорните въпроси по иранската ядрена програма.

Документът, който предстой да бъде утвърден на 15 декември от Съвета, трябва да затвори “ядреното досие” на ИРИ и да отвори пътя към новия етап от изпълнението на споразумението на Техеран с “шесторката” (петте членове на СС на ООН и Германия) – фазата на изпълнението.

Както се отбелязва в доклада, с текстът на който разполага ТАСС, Техеран е възможно д е работил над ядрената бомба до 2003 година. Все пак, инспекторите не разполагат с данни, че след 2009 година подобна дейност е продължавана.

Международните инспектори са стигнали, също, са стигнали до извода, че в Иран е била създадена “организационна структура за координиране на дейностите по създаване на ядрено взривно устройство”, но работата “не се е развила по-далеч от научо-технически изследвания, получаване на компоненти и технологии”.

Подозренията си МААЕ за първи път съобщи публично през ноември 2011 година. Тогава в поредния тримесечен доклад за спазването на задълженията от страна на Иран Амано съобщи 12 спорни аспекта, по които международните инспектори не са успели да снемат подозренията си.

Тогава изводите им се базираха на информацията, получена в МААЕ както самостоятелно, така и от едната от страните-членки на агенцията. В частност Амано се позоваваше на данните, които представляваха сами по себе си “документация”, от хиляди страници. В нея е ставало дума за това, че Техеран се е занимавал с мощни взривни материали, средства за доставка и бойни глави за балистични ракети.

“Всичко това предизвиква загриженост от гледна точка на наличието на възможна военна съставляваща на иранската ядрена програма”, – подчертаваше тогава генералният директор на МААЕ.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/12/04/61689

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари