ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Урал окончателно засипаха най-радиоактивното езеро на планетата – Карачай

29.11.2015

На 26 ноември се състоя церемонията по окончателното “закриване” езерото Карачай в Урал, където в продължение на много години е натрупано колосално количество радиоактивни отпадъци (РАО).

Последният, останал незакрит малък участък от езерото беше засипан със земя, съобщава РИА Новости.

Езерото Карачай е разположено в близост с предприятието на държавната корпорация „Росатом“ „Производственное объединение „Маяк“.

Навремето в Карачай са се изливали течните РАО от промишленото производство на оръжеен плутоний в “Маяк”. Вследствие на това активността на радиоактивните вещества (предимно Cs137и Sr90), натрупани в езерото, според разчетите на специалистите, превишава почти 2,5 пъти, тази на изхвърлянията в околната среда след аварията на Чернобилската АЕЦ. Самото езеро се превърна в символ на проблемите, свързано с “ядреното наследство” в РФ.

Дейностите по консервацията на Карачай са започнали в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Към средата на 80-те години е отработена уникална технология за засипване на водоема с използване на кухи бетонни блокове. Последният етап по засипването на Карачай е извършван в рамките на федералната целева програма “Осигуряване на ядрената и радиационна безопасност през 2008 година и в периода до 2015 година” (ФЦП ЯРБ-1), кято завършва през тази година.

За справка

ПО „Маяк“ е първият промишлен обект на съветския ядрен отрасъл. Той е създаден за производство на оръжеен плутоний, необходим за създаване на съветското ядрено оръжие.

Сега приоритетните направления в работата на “Маяк”са – преработване на отработило ядрено гориво, производство на изотопи и средства за радиационен контрол, изпълняване на държавни отбранителни поръчки. В частност, “Маяк”произвежда повече от половината от общия обем на експорта на радиоизотопна продукция.

Източник: http://www.seogan.ru/201511266751/na-urale-okonchatelno-zasipali-samoe-radioaktivnoe-ozero-planeti-–-karachaiy.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари