ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Доказаните запаси от шистов газ в света се оценяват на около 5 трилиона кубически метра – обзор

28.11.2015

Това е по-малко от 3% от общия обем на доказаните запаси от газ. Същевременно доказаните запаси от шистов газ са съсредоточени предимно в САЩ, а също така, в значително по-малки обеми, – в Канада и Китай.

Падането на цените на нефта и газа оказва съществено негативно влияние на развитието на шистовия отрасъл.

По-точно в САЩ на фона на ниските цени на въглеводородите паркът на действащите сонди през миналата година се е съкратил с над 60%. През последните години добивът на шистов газ в САЩ в редица случай беше субсидиран за сметка на реализирането на високорентабилни проекти за добив от шистовите залежи на нефт и други течни въглеводороди, обаче поради падането на цените на нефта този механизъм загуби своята актуалност, съобщават от пресслужбата на ПАО «Газпром».

В средно-срочна перспектива не се очаква увеличаване на добива на шистов газ в Канада. Развитието на този отрасъл в Китай също изостава от определените от правителството целеви показатели. Започване добив на шистов газ в Европа в скоро време е малко вероятно.

При сегашните условия се наблюдава намаляване на интереса към шистовия газ по целия свят. Много от най-големите световни нефтени и газови компании съобщиха за свиване на инвестициите или запълен отказ от по-нататъшно участие в шистови проекти – в Китай, Австралия и страните от Източна Европа. В Полша и Украйна перспективите за добив на шистов газ, както трябваше да се очаква, се оказаха съществено надценени – към настоящия момент всички международни оператори са се отказали от по-нататъшно участие в проекти в тези страни.

Добиването на шистов газ предполага пробиване на голямо количество сондажи и използване на технологията за хидравлично разбиване на пластовете, която предвижда напомпване в пласта на значителни обеми вода, смесена с пясък и химически реагенти, много от който са високо-токсични. Така съществува заплаха от замърсяване на повърхността на земята и подземните води. Също има случаи на повишена сеизмична активност.

Сега пълен или регионален мораториум за метода на хидравлично разбиване действа в болшинството държави от Западна Европа, включително Германия, Франция и Холандия, а също и в редица щати на Австралия. Освен това, мораториум действа в някой от щатовете на САЩ, включително Вермонт, Мериленд и Ню-Йорк

Източник: http://vk.com/energo_public

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари