ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Израел има 115 ядрени бойни глави, заяви U.S. Research Institute

25.11.2015

Според доклад, издаден от Института за наука и международна сигурност, Израел е натрупал между 400-915 килограма ядрен материал от 1963 година насам.

Ядреният реактор близо Dimona. фото: AFP

Акцентите в него са:

● Ядреният арсенал на Израел може да стане жертва на новата ядрена политика на САЩ

● Как ядреният реактор на Израел беше скрит от САЩ

● Ядрената неопределеност на Израел вече не върши работа

Израел има произведени 660 килограма плутоний от ядрения си реактор в Димона, и го е използвал, за да направи 115 ядрени бойни глави, които притежава в арсенала си днес, гласи изследване на Washington DC-базирания Институт за наука и международна сигурност (ISIS) публикувано петък.

Институтът, начело с Дейвид Олбрайт (David Albright), прави професионален анализ и не взема анти-израелска позиция. Докладът относно ядрената програма на Израел е една глава от поредицата изследвания на гражданските и военни програми на ядрените държави.

Според изследователите на института, производството (наработването) на плутоний в реактора край Димона започва през 1963 година. Досега Израел е натрупал между 400 и 915 килограма делящи се материали, или средно около 660 килограма.

Според Олбрайт, оценката е сравнително консервативна, тъй като през 1990 година един от бившите ръководители на Комисията на Израел за ядрена енергия му е казал, че в производството на плутоний “те са много по-силни, отколкото мнозина си мислят”.

Източник: http://www.haaretz.com/israel-news/1.687448

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари