ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция – трети енергоблок на АЕЦ Оскарсхамн е спрян поради повредена горивна касета

25.11.2015

На 21 ноември, събота, трети енергоблок на АЕЦ Оскарсхамн в Швеция беше спрян за подмяна на повредена горивна касета.

Прес-секретарят на компанията-оператор на централата OKG съобщи, че повредата не е сериозна и отстраняването и се планира да стане за 8 денонощия, предаде Postimees.

Затруднения в електроснабдяването на Балтийския регион

Това непредвидено спиране и продължаващото техническо обслужване на трети блок с мощност 532 MW на шведската АЕЦ Рингхалс – силно се отразяват на цената на електроенергията в региона, съобщи директорът за Балтийския регион на Nord Pool Spot Ингрид Арус.

Средната цена на електроенергията в понеделник в Естония достигна 63,34 евро/MWh, като за3 часа се задържа над 150 евро.

Цената се намира на същото ниво и във Финландия, която е свързана с Естония чрез морските кабели Estlink 1 и Estlink 2. Денем Финландия се намира в режим на внос, което означава, че енергията се предава в направление Естония-Финландия.

“Блокът в АЕЦ Рингхалс трябва да заработи до ден и половина, според наличната засега информация, но Оскарсхамн се очаква да заработи в следващата неделя”, отбелязва Арус.

Тя добави, че на цената също влияе намаляването на трансферните възможности на редица трансгранични електропроводни системи – подобна ситуация има, например в направленията Германия-Швеция и Полша-Швеция.

“Двата кабела дават възможност да се изнася енергия в четвърти регион на Швеция, където сега дефицитът е най-голям”, – каза тя.

Арус добави, че от вторник се намаляват мощностите на по-голяма част от линиите между Норвегия и Швеция.

През тази седмица трябва да започнат тестовете на кабелите Литва-Швеция и Литва-Полша, което от своя страна може да се превърне в допълнителен фактор за трансфера на енергийните пороци и промени на цените, добави Арус.

Обаче, изпълнителният директор по управлението на средствата и балансите на фирмата Baltic Energy Services Кайдо Велдеманн счита, че фиксираните в понеделник високи цени, по-скоро, няма да окажат дългосрочно въздействие. “Ако погледнем на финансовия пазар и бъдещите сделки, можем да кажем, че няма влияние – цените са на същото ниво, както и през изминалите седмици”, – каза той.

За справка

АЕЦ Оскарсхамн е шведска атомна централа, разположена на брега на Балтийско море, на 250 километра южно от Стокхолм. Централата има три енергоблока с кипящи реактори. Генерира 10% от консумираната в страната електроенергия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари