ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Путин свали забраната за доставки на оборудване за иранския обект Фордо

28.11.2015

 Президентът на Русия Владимир Путин сне забраната за доставки на оборудване и технологии, директно свързани с модифициране на иранския ядрен обект Фордо и реактора в Арак, като съответният документ е публикуван на официалния портал за правна информация.

Съгласно документа, “забрани, ограничения и други мерки не се отнасят до извършване на доставки, продажба или предаване на предмети (материали, оборудване, стоки и технологии), ако това е директно свързано с модифицирането на двете каскади на обекта Фордо за производство на стабилни изотопи по метода на центрофужно обогатяване, износът от Ислямска Република Иран на обогатен уран, който е в повече от установения запас от 300 килограма, в замяна на предаване на Иран на природен уран, а също модернизиране на реактора в Арак на базата на съгласуван концептуален проект на конструкцията, а в последствие на съгласуван окончателен проект на конструкцията на такъв реактор”.

От този момент всички държавни учреждения, промишлени, търговски, финансови организации, други юридически и физически лица, намиращи се под юрисдикцията на РФ, трябва при своята дейност да се ръководят от това разпореждане, се отбелязва в документа.

За справка

Обогатителният завод във Фордо, съгласно съвместния всеобхватен план за действия, трябва да бъде преобразуван в предприятие за производство на стабилни изотопи за медицински и промишлени цели. По-рано от “Росатом” заявиха, че има прогрес по въпроса за реконфигуриране на обекта във Фордо за производство на стабилни изотопи.

Страните от “шесторката” ще помагат на Иран при модифициране на реактора на тежка вода в Арак с цел да се изключи възможността на него да бъде произвежда оръжеен плутоний. Съответният документ беше подписан от ръководителите на МВнР на Иран, Русия, САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Германия. От своя страна РФ “ще осигури консултантска помощ” и при необходимост ще направи експертиза на модернизирания реактор.

През юли Иран и “шесторката” постигнаха историческо споразумение за регулиране на многогодишния проблем с иранския атом, изпълнението на което ще снеме от Иран икономическите и финансови санкции на СС на ООН, САЩ и ЕС в замяна на верифициране на мирния характер на иранската ядрена програма. Споразумението влезе в сила на 18 октомври.

Източник: http://ria.ru/atomtec/20151123/1326836220.html#14483567813194&message=resize&relto=login&action=removeClass&value=registration

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари