ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Край Калининската АЕЦ започна изграждане на най-големия в Русия дейта-център

24.11.2015

Директорът на Калининската АЕЦ Михаил Канышев съобщи за започването на строителните работи по дейта-центъра на площадката, разположена в близост с атомната електроцентрала.

Инвестиционният проект се реализира в рамките на програмата “развитие на мощностите на Центъра за обработка и съхраняване на данни (ЦОД) на ОАО «Концерн Росэнергоатом», съобщават от управлението за информация и връзки с обществеността на КАЕЦ.

Това ще бъде най-големият ЦОД в Русия, където се предполага да бъдат монтирани 10 хиляди IT панели (стойки).

ЦОД е предназначен за обработка, съхраняване и разпространение на информация. Териториалната близост на обекта до Калининската АЕЦ се обуславя от необходимостта дейта-центърът да бъде осигурен с надежден източник на захранване. Освен това ЦОД представлява доста енергоемко предприятие – мощността му, след реализиране на целия проект ще бъде около 80 MW.

Според думите на директора на КАЕЦ, графикът за изпълнение на дейностите по изграждането на ЦОД вече е утвърден и съглсно него генералният изпълнител трябва да започне подготвителните работи на площадката още през тази година. “Генералният изпълнител трябва да извърши комплекс от строително-монтажни работи, включително системи за електроснабдяване, водоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация, пътища и други обекти. Въвеждането в експлоатация на първия етап на Центъра е планирано за март 2017 година, а на вторият – май 2018 година”, – поясни Михаил Канышев.

Функциите на генерален изпълнител при строителството на Центъра изпълнява компанията ООО «ЦХД Инжиниринг».

За справка

Калининската АЕЦ е филиал на ОАО «Концерн Росэнергоатом». Централата е разположена в Удомелския район на Тверска област. В експлоатация са четири енергоблока с водно-водни енергийни реактори ВВЭР-1000.

Източник: http://www.seogan.ru/201511236738/vozle-kalininskoiy-aes-nachalos-sooruzhenie-samogo-krupnogo-v-rossii-data-centra.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари