ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Русия се подготвя космически експеримент за безпроводно предаване на енергия между спътници

29.11.2015

Проект на система за дистанционно енергоснабдяване на космически апарати разработва Ракетно-космическата корпорация (РКК) „Энергия“.

“Младите специалисти от корпорацията разработват експериментален образец на лазерна система, позволяващ да се реши проблемът за дистанционно снабдяване с енергия на малки космически апарати и безпилотни летателни апарати (БПЛА) – както и значително да се продължителността на автономния им полет”, – се казва в съобщението на пресслужбата на РКК „Энергия“, получено в „Интерфакс-АВН“.

Според оценката на ръководителя на групата от специалисти Иван Мацак, увеличаването на далечината и продължителността на полета, а също и товароподемността на дрона за сметка на използване на тази технология е “нова стъпка за БПЛА”.

“Те ще могат да решават още по-голям кръг от задачи и да получат по-голямо разпространение. Сега ние готвим космически експеримент за безпроводно предаване на енергия между космически апарати, това вече е нова енергийна технология, например, за малки космически апарати. Е, и в перспектива е възможно развитие на технологията за безпроводно предаване на електрическа енергия по програмите за изследване и усвояване на Луната, предаване на електроенергия от Земята на космически апарати или за предаване на енергия от космоса на Земята”, – казва Мацак, цитиран от пресслужбата.

Съгласно разработката на специалистите от РКК „Энергия“, към летателния апарат се включва специална “слънчева” батерия с възможност за дозареждане на акумулаторите от лазерния предавател.

За справка

В четвъртък младите специалисти от РКК „Энергия“ получиха за проекта си на система за дистанционно електроснабдяване на летателни апарати посредством лазерно инфрачервено излъчване награда в рамките на 12-тия Всеруски конкурс „Энергия молодости – 2015″.

Ежегодният конкурс „Энергия молодости“ се провежда от 2004 година с нетърговското партньорство на „Глобальная энергия“. В него вземат участие учащи се, аспиранти и млади учени от профилните научни и учебни заведения на Русия.

През последните 11 години победители в конкурса са станали 180 млади учени от 43 изследователски центрове. Разработките са били подпомогнати с грантове на стойност над 30милиона рубли.

Източник: http://stp.cosmos.ru/index.php?id=1137&tx_ttnews%5Btt_news%5D=7530&cHash=90fe58b02e0896e044684de9d7614fc1

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари