ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нововоронежска АЕЦ – На енергоблок №6 започна един от завършващите предпускови етапи

18.11.2015

На шести енергоблок на Нововоронежската АЕЦ (инвеститор ОАО «Концерн Росэнергоатом», генерален проектант – АО «Атомэнергопроект», генерален изпълнител на изграждането – АО «НИАЭП» – АО АСЭ-АО «Атомэнергопроект») започна “горещият” етап на студено-горещата обкатка (СГО) на оборудването.

“Горещата” фаза на СГО беше предшествана от “студената”: при температура до 135 оС бяха извършени хидравлични изпитания на първи и втори контур. По време на “студената” обкатка са включвани всичките четири главни циркулационни помпи (ГЦП), беше проверено състоянието на всички системи, осигуряващи работата им. 

Горещата” обкатка е следващата стъпка от изпитанията на реакторната установка. На този етап от предпусковите дейности за изпитанията на реактора и неговите системи топлоносителят в първи контур се разгрява до номинални параметри. В хода на “горещата” обкатка всичките системи на енергоблока ще бъдат изпробвани в условията на работните параметри: налягане на топлоносителя в първи контур 160 kgf/cm2 при температура 280 оС.

Като цяло в хода на “горещата” фаза на СГО специалистите по пуско-наладката («Нововоронеж Атомтехэнерго») и по експлоатацията (Нововоронежската АЕЦ) планират да извършат повече от 100 изпитания. Сътрудниците от ОБК «Гидропресс» и НИЦ «Курчатовский институт» ще извършат измерване на вибрационните характеристики на вътрешно-корпусните устройства и на имитаторите на горивните касети, оценка на топло-хидравличните характеристики на оборудването.

На следващия етап ще бъдат извършени изпитания на състоянието на херметичността, при които ще бъде изпитана под налягане здравината на херметичната черупка (оболочка) на реакторното отделение.

Следва ревизия (отваряне и оглед) на основното оборудване, което е работило при зададените работни параметри.

Накрая, след получаване от Ростехнадзор на лицензия за експлоатация на шести енергоблок в реактора ще бъде заредена първата касета със свежо ядрено гориво.

По този начин, успешната реализация на СГО на оборудването на шести блок на Нововоронежската АЕЦ ще означава завършване на един от последните етапи преди окончателната готовност за физическия пуск.

За справка

СГО е най-важният етап от пусково-наладъчните работи, в рамките на който се извършва проверка на работоспособността на оборудването на реактора в проектни режими и извършване на целия комплекс от предпусковите му изпитания.

Специалистите извършват изпробване на системите за защита по първи и втори контур от повишено налягане, извършват изпитания на работата на главните циркулационни помпи (ГЦП) при горещи параметри на реакторната установка (РУ), проверяват системите за захранване собствени нужди в режим на прекъсване и пълно обезточване на оборудването на енергоблока. Освен това се извършва комплексна проверка на системите за управление и защита (СУЗ) на реакторната установка.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/b8b15b804a912732b3cab7a23271909f

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари