ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Posiva Oy» планира да предложи на външния пазар решение за утилизация на ОЯГ

26.12.2015

Финландската компания „Posiva Oy“ има намерение да излезе на външния пазар със собствени разработки и технологични решения за утилизация на отработило ядрено гориво. Компанията планира “да конвертира натрупания в продължение на няколко десетилетия опит във възможност за развитие на бизнес”, се казва в съобщението на „Posiva Oy“ от 5 ноември.

„Posiva Oy“, която представлява съвместно предприятие между енергийните компании „Teollisuuden Voima Oyj“ (60%) и „Fortum Oyj“ (40%), беше създадена за разработване на технология за геоложко погребване на ОЯГ от атомните централи на компаниите-учредители: АЕЦ „Олкилуото“ и АЕЦ „Ловииза“.

В рамките на тази дейност на остров Олкилуото бе построена подземната изследователска лаборатория „Онкало“.

“В резултат на работата, започнала през 70-те години на XX век, бяха направени разработки на няколко нови иновационни технически решения и оборудване, а също така уникално ноу-хау, основано на направените диверсификационни изследвания в различните области”, заявиха от „Posiva Oy“, подчертавайки, че в компетенциите на компанията влизат “широк кръг от дейности в областта на управлението на ОЯГ”.

Подробности за технологията в едно кратко, но много съдържателно филмче: http://www.posiva.fi/en/final_disposal#.VkiyM2KgUkE

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари