ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Стратегическата цел на Украйна е интеграция в европейската енергийна общност

13.11.2015

Синхронизацията на украинската енергийна система с европейската представлява стратегическа цел за Украйна и произтича от факта на влизането на страната в европейската Енергийна общност, казва в интервю за DW експертът по енергетика и основател на аналитичния център DiXiGroup Елена Павленко.

Според думите и, сега продължава проучването на всичко необходимо за създаването на съвместна с Европейския Съюз система. Такова проучване се извършва съвместно от Украйна, Молдова и Румъния. Следващата стъпка трябва да бъде решаването на техническите проблеми и внедряване на пилотни проекти.

За интеграцията на украинската енергийна система с европейската, според нея, може да са необходими две-три години.

“Но само при условие, ако това бъде приоритет на политиците от министерството на енергетиката. Независимо кой е министър”, – твърди експертът. Тя напомни, че през миналата година Киев заявяваше, че ще синхронизита украинската енергийна система с европейската през 2016 година. Но Павленко счита това очакване за прибързано.

Според нея, сега се наблюдава разминаване между думите и делата на правителството. “Поради проблемите в Донбас и големите върхови натоварвания в използването на електроенергията даже Бурщинския енергиен остров който беше синхронизиран с ENTSO-E, сега работи за Украйна”, – казва Елена Павленко.

 

Енергиен мост с Европа

Бурщинския енергиен остров представлява условна територия от електрическите мрежи на Бурщинската ТЕЦ и нейните потребители в Закарпатската, Ивано-Франковската и Лвовската област.

През 2002 година той беше синхронизиран с европейската енергийна система ENTSO-E и е пример за успешно синхронизиране на югозападната част на енергийната система на Украйна с европейската. Него вече го наричат “енергиен мост в европейската енергийна система”.

Виктор Логацкий уточни, че за само няколко блока на Бурщинската ТЕЦ работят за Украйна. Останалите продължават да изнасят електроенергия за страните от Европейския Съюз.

Експертът счита това направление за перспективно и препоръчва да се развива стъпка по стъпка. “За съм убеден, че отначало ние трябва да синхронизираме енергийната си система с Молдова. А след това да работим над синхронизацията със системата на Европейския Съюз (ENTSO-E)”, – казва Логацкий.

Подробности на: http://obozrevatel.com/politics/48951-pochemu-ukraina-prodolzhila-import-elektroenergii-iz-rossii.htm

Tags: , ,

One Response to Стратегическата цел на Украйна е интеграция в европейската енергийна общност

  1. 123 on 13.11.2015 at 22:56

    Няма ли да е прекрасно, ако Украйна купува директно електрика от USA? Или поне да изкупува мръсният ядрен ток на кака Меркелина?

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари