ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия създава глобална ядрена енергийна империя – анализ

25.11.2015

Според аналитичния сайт Global Risk Insights успехите на Русия в разпространението на енергийните й технологии на световните пазари спомагат за разширяването на зоната й на присъствие в стратегически значими региони.

Руската държавна корпорация „Росатом“ е световен лидер по количество ядрени реактори, които се строят зад граница. „Росатом“ има причини да се гордее с портфейла си, в когото има гарантирани поръчки за 29 ядрени реактора в 12 държави в Европа, Средния Изток и Тихоокеанска Азия. Корпорацията заема първо място и по брой реактори, които са в етап на проектиране.

В края на 2014 г. портфейлът на чуждестранни поръчки, по които са подписани споразумения за близките 10 години, нарасна до 101,4 милиарда долара. Планира се този показател да се увеличи с 50% до 2020 г. „Росатом“ разчита да подпише договори за строителството на още 30-40 реактора в чужбина. Общият списък на поръчките на „Росатом“ днес надхвърля 300 милиарда долара, което е най-големият „ядрен“ портфейл в света.

„Русия напредва към създаването на световна ядрено-енергийна империя… На пръв поглед може да изглежда, че в света след Фукушима идеята за изграждането на такава империя е обречена на провал. Но амбициите на Русия могат да се реализират“, се казва в статия на изданието.

Според него, стратегията на „Росатом“ е концентрирана върху това, че именно корпорацията е единствената в света ядрена компания, която може да предложи на чуждестранните си партньори целия спектър от продукция и услуги в ядрения отрасъл.

Много подробности на: http://globalriskinsights.com/2015/10/russia-is-creating-a-global-nuclear-power-empire/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари