ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Энергоатом“ и Westinghousе подписаха споразумение за внедряване на американското гориво на Запорожската АЕЦ

11.11.2015

Държавната компания «Энергоатом» и американската Westinghousе подписаха споразумение за тестване на Запорожската АЕЦ програмния комплекс BEACON TSM, предназначен за анализ на активната зона на реактора, в която се експлоатира гориво на двама производители.

 

Като отбелязват от «Энергоатом», документът предвижда временно доставяне на тестов вариант на ВЕACON в Украйна.

“Споразумението е подписано на 5 ноември в Южноукраинск, където с участието на топ-мениджърите на Westinghouse и «Энергоатом» се е провело разширено съвещание на оперативния щаб по въпросите на внедряването на модернизираното гориво на Westinghouse”, – се казва в съобщението на компанията.

Съгласно съобщението, доставянето на комплекса BEACON TSM на Запорожската АЕЦ изпреварва разширяването на сътрудничеството между «Энергоатом» и Westinghouse по използването на горивото ТВС-WR в енергоблоковете на централата.

Осигуряването на работата на смесената активна зона на реактора изисква модернизация на системата за вътрешно-реакторен контрол (СВРК). По-рано такава модернизация е била направена на трети блок на ЮУАЕЦ, в активната зона на реактора на който от 2005 година се експлоатират горивни сборки на двама производители – руската «ТВЭЛ» и американската Westinghousе.

От «Энергоатом» уточняват, че при положително решение на ГИЯРУ за използване на американското ядрено гориво на украинските АЕЦ през 2016 година компанията има намерение да осъществи от Westinghousе 5 доставки на свежо ядрено гориво: 2 – за ЮУАЕЦ и 3 – за Запорожската АЕЦ.

Както съобщи УНИАН, държавната компания «Энергоатом», която е оператор на всичките действащи АЕЦ в Украйна, ще заплати на Харковския физико-технически институт 16,85 милиона гривни за услуги по научно-техническото съпровождане на разширяването на експлоатацията на горивото на Westinghouse на енергоблоковете в Запорожската АЕЦ.

В рамките на диверсификацията на източниците на доставките на ядрено гориво за АЕЦ Украйна планира през 2016 година да закупи от Westinghouse над 1/3 от необходимото гориво, докато през тази година почти всичкото гориво е доставено от Русия.

През март тази година в ЮУАЕЦ успешно беше заредено модернизирано гориво ТВС-WR производство на Westinghouse на трети блок. През април блокът беше въведен в експлоатация.

В интервю за УНИАН ръководителят на Данни Родерик заяви, че компанията е готова да внедри своето гориво на всичките атомни електроцентрали в Украйна.

Източник: http://economics.unian.net/energetics/1179175-energoatom-i-westinghouse-podpisali-soglashenie-dlya-vnedreniya-amerikanskogo-topliva-na-zaes.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари