ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – Започва изключването на центрофугите за обогатяване на уран

05.11.2015

В Иран започва процес на спиране на центрофугите за обогатяване на уран – в пълно съответствие със споразумението по ядрената програма, което беше подписано между Иран и страните от “шесторката” във Виена. Това съобщи ръководителят на иранската Организация по ядрена енергетика Али Акбар Салехи по време на посещението си в Япония.

 

 

“Ние започнахме предварителните дейности”, – заяви Салехи, отговаряйки на въпросите на журналистите в Токио. Според думите му, една от точките на споразумението изисква намаляване на количеството на центрофугите, обогатяващи уран.

Съгласно споразумението, Иран се задължава да постави своята ядрена програма под гаранцията на МААЕ, чийто експерти трябва да се убедят, че страната не се възползва от правото си на “мирен атом” за разработване на ядрени оръжия. В отговор на това от Иран трябва да бъдат снети международните санкции, които през последните години значително затрудняват развитието на икономиката на ислямската република.

В Иран няма единство по отношение на постигнатите споразумения: въпреки, че болшинството от гражданите на страната са подкрепили постигнатите договорености, група от 20 консервативно настроени парламентаристи са изпратили на лидера на страната Али Хаменеи колективно писмо, в което молят за неговата намеса при демонтирането на центрофугите на обектите в Натанз и Фордо.

“За съжаление, през последните дни във Фордо се появиха няколко работници, които започнаха да разглобяват центрофугите, – се жалват в писмото депутатите. – Те казват, че ще завършат тази работа за две седмици”. По-рано Хаменей заяви, че одобрява споразумението, обаче парламентаристите са уверени, че дейностите по демонтажа на центрофугите са започнати без неговото съгласие.

Центрофугите, които развиват свръхзвукова скорост, представляват средство за получаване на тежките изотопи на урана, които могат да се използват както за гориво в АЕЦ, така и за производство на ядрено оръжие. Колкото по-голяма е атомната маса на урана, толкова по-голяма е вероятността – той да бъде използван за военни цели.

Именно затова в споразумението е договорено на само рязко намаляване на количеството на центрофугите (от 18 на 6 хиляди), но и ограничаване обогатяването на урана до не-повече от 3,67% през следващите 15 години.

Източник: http://www.vesti.ru/doc.html?id=2682342

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари