ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Персоналът на Беларуската АЕЦ ще отработва нещатните ситуации на пълномащабен тренажор

06.11.2015

В учебно-тренировъчния център (УТЦ) на Беларуската АЕЦ беше монтиран пълномащабен тренажор, който е пълно копие на пулта за управление (ПУ, по-рано БЩУ) на първата в Беларус атомна електроцентрала.

На него персоналът на централата ще преминава перманентно обучение за усъвършенстване на своето майсторство – разказва Александр Ерин, заместник-началник на УТЦ в Беларуската АЕЦ на пресконференция, посветена на подготовката на специалисти за беларуската ядрена енергетика, съобщава TUT.BY.

При обучението работниците от Беларуската АЕЦ ще отработят и тежки, и надпроектни аварии (непредвидени в проекта извънредни произшествия, а също възможни грешки на персонала). Те ще бъдат отработвани съвместно с инструктори.

 - “Те (инструкторите) ще правят всякакви пакости, а работниците са длъжни да управляват ситуацията на пулта за управление”, – поясни Александр Есин.

Специалисти за Беларуската АЕЦ се подготвят в 4 ВУЗ в страната, като са открити 6 специалности. Повече от 360 студенти по ядрени специалности вече са випускници.

 - Около 1/3 от тези хора работят на площадката за изграждане на централата и са включени в щата на експлоатиращата организация, – разказва Николай Маруда, консултант в управлението за висше образование към Министерството на образованието на Република Беларус.

 — Друга 1/3 част са разпределени в организации, които обслужват ядрената енергетика. Някои работят на обектите на традиционната енергетика или в отрасли, свързани с ядрената енергетика.

Сега на Беларуската АЕЦ работят 437 души, като 67 от тях са млади специалисти.

За 2014-2015нгодина планът за набиране на специалности, свързани с работата на АЕЦ, е бил 125 души годишно, но от 2016 година тази бройка ще се намали до 95 души за година.

За справка

Беларуската АЕЦ (БелАЕЦ) се изгражда в Островецкия район на Гродненска област “до ключ” от руски специалисти (генерален изпълнител – „Атомстройэкспорт“ с участие на беларуски подизпълнители.

За първата Беларуска АЕЦ е избран проектът „АЭС-2006″, който напълно съответства на международните норми и препоръките на МААЕ. Целта на проекта е постигане на съвременните показатели за безопасност и надеждност при оптимизирани капитални вложения за изграждане на централата.

“Първият бетон” на строителството е излят през ноември 2013 година. Според договора за изграждане на Беларуската АЕЦ руската страна ще построи 2 блока по 1200 MW с реакторна установка В-491.

Въвеждането в експлоатация на първия блок е планирано за 2018 година, а на втори блок – не по-късно от 2020 година. Проектният срок за експлоатация а Беларуската АЕЦ е 60 години.

Източник: http://www.seogan.ru/201510276613/personal-belorusskoiy-aes-otrepetiruet-neshtatnie-situacii-na-polnomasshtabnom-trenazhere.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари