ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сибирският химически комбинат планира от 2020 година да произвежда достатъчно берилий за ликвидиране на вноса му

29.10.2015

„Сибирски химически комбинат“ (СХК) заедно с Томския политехнически университет и „Редки метали на Сибир“ планират през 2020 г. да въведат в експлоатация първото в Русия производство на берилий.

Общата стойност на проекта е 1,55 млрд рубли (около 21,7 млн. евро). Планира се средствата да бъдат привлечени в рамките на договора с Министерството на промишлеността и търговията на Русия от 2013 г., държавни програми, както и в резултата на партньорство с промишлени партньори.

Проектът предвижда производство на берилий и неговите съединения (оксид и хидроксид) от руски суровини. Очакваната производителност годишно е 30 тона метален берилий в резултат на преработката на берилиеви суровини и още 30 тона от руден концентрат.

Предполага се, че производството напълно ще обезпечи нуждите от берилий на Русия.

Сега берилий произвеждат само три държави – САЩ, Китай и Казахстан, като общият обем на производството е под 300 тона. Спектърът на приложението му е много широк: използва се при производството на леки с повишена якост детайли и прибори в аеро-космическия, машиностроителния и ядрения отрасли, при производството на въоръжение, ракетно гориво, телекомуникационно оборудване и системи за разузнаване.

Подробности на: http://www.oilru.com/news/485283/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари