ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – На четвърти блок започна монтажът на АСУ ТП

04.11.2015

Специалистите от ВНИИАЭС започнаха монтажа на автоматизираната система за управление на технологичните процеси на изграждащия се четвърти блок на Ростовската АЕЦ.

Инженерите и техниците монтират и настройват системите от горното ниво на управление на енергоблока, а също системите за контроли управление на електрооборудването и комплектните устройства за ниско напрежение, доставени от АО «ВНИИАЭС» на площадката на енергоблока, съобщават от пресслужбата на ВНИИАЭС.

Оборудването на системите за горното ниво на управление на блока (на руски – СВБУ) беше доставено на площадката на Ростовската АЕЦ в края на септември. Завършването на монтажа и наладката (настройките) на цялата АСУ ТП – “електронните мозъци” на АЕЦ – се планира за 2017 година.

Още една система за контрол и управление на електрооборудването беше доставена през юли. Тя е необходима за осигуряване подаване на напрежение за собствени нужди на строящия се енергоблок, което се планира да стане до края на декември 2015 година.

Тези системи са аналогични на оборудването, доставено на трети блок на Ростовската АЕЦ.

За справка

Ростовската АЕЦ (РоАЭС) е филиал на ОАО «Концерн Росэнергоатом». Предприятието е разположено на брега на Цимлянското водохранилище на 13,5 километра от Волгодонск.

В експлоатация са два енергоблока по 1000 MW с реактори тип ВВЭР-1000. Първи блок е въведен в промишлена експлоатация през 2001 година, а втори – през декември 2010 година.

Физическият пуск на трети блок беше през ноември 2014, а енергийният – през декември 2014 година.

В процес на изграждане е енергоблок №4.

 

АО „ВНИИАЭС“ е инженерингова организация, която осъществява всестранна подкрепа на експлоатацията на действащите и строящи се АЕЦ по всички направления на функционирането им.

ВНИИАЭС изпълнява ролята на системен интегратор по оборудване на АЕЦ в областта на АСУ ТП, а също така за разработване и доставка на технически средства за обучение.

Източник: http://www.seogan.ru/201510256597/na-chetvertom-energobloke-rostovskoiy-aes-nachalsya-montazh-asu-tp.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари