ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нововоронежска АЕЦ – На най-старите, I и II блок, с реактори ВВЭР е прекратена лицензията за експлоатация

28.10.2015

Росэнергоатом получи решението на Ростехнадзор за прекратяване действието на лицензията за експлоатация на енергоблокове №1 и №2 Нововоронежската АЕЦ.

ОАО «Концерн Росэнергоатом» – експлоатиращата организация (оператор) на руските АЕЦ е получил решението на Ростехнадзор (РТН) за прекратяване от 12 октомври 2015 година (във връзка с отсъствие на производствена необходимост) действието на лицензията за експлоатация на енергоблокове №1 и №2 Нововоронежската АЕЦ и използването на ядрени материали и/или радиоактивни вещества при провеждане на научно-изследователски и опитно-конструкторски работи (НИОКР) в защитната (горещата) камера на първи блок.

Решението на РТН е взето в резултат на заявлението на експлоатиращата организация за прекратяване на действието на лицензираният вид дейност.

Напомняме, че от октомври 2013 година Концернът получи лицензии, който му дават право за извеждане от експлоатация на ядрените установки на първи и втори блок на НВАЕЦ. Но дейностите не можеха да бъдат изпълнявани в пълен обем поради наличието на ядрени материали в защитната (горещата) камера.

От 2013 година на блокове № 1 и 2 на НВАЕЦ бяха извършени редица дейности, включващи пълно изваждане на остатъците от ядрени материали, оформяне и представяне в Ростехнадзор на съответните документи, извършване на необходимите проверки и други. Сега ядрени материали в енергоблокове № 1 и № 2 на НВАЕЦ няма.

От октомври тази година действието на лицензията за експлоатация на ядрените установки на първи и втори блок е прекратено. Всички дейности в тях се извършват в съответствие с лицензиите за извеждане от експлоатация.

 

За справка

В състава на ОАО «Концерн Росэнергоатом» влизат 10 АЕЦ в Русия, които имат статут на филиали на Концерна, а също така и предприятия, осигуряващи дейността на генериращата компания.

Като цяло, на 10-те АЕЦ в Русия в промишлена експлоатация се намират 34 енергоблока: 18 енергоблока с реактори ВВЭР (от тях 12 с реактори ВВЭР-1000 и 6 енергоблока с ВВЭР-440 различни модификации); 15 енергоблока с канални реактори тип РБМК-1000, 4 енергоблока с реактори тип ЭГП-6; един енергоблок с РБН и натриев топлоносител БН-600.

Сега атомните електроцентрали на Концерна «Росэнергоатом» произвеждат около 17% от електроенергията в Русия.

Източник: http://www.novnpp.rosenergoatom.ru/about/press-center/news/50cc43004a5c94a3bbe9bfb2bf8a1cca

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари