ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF може би ще търси партньори за изграждане на заместващи мощности на АЕЦ във Франция

26.10.2015

На компанията EDF може да са необходими партньори за бъдещата замяна на остарелите ядрени енергоблокове във Франция.

 

Това, както предава Reuters„, е заявил президентът на EDF Жан-Бернар Леви.

Той е напомнил, че EDF и AREVA се занимават с разработване на проекта за реактора EPRNM, който трябва да бъде готов приблизително към 2020 година. Според мнението на Леви, във Франция ще трябва да бъдат построени до 30 блока с такива реактори.

Леви е подчертал, че на EDF е възможно да не достигнат финансите за реализиране на мащабната програма за подмяна на ядрените мощности във Франция.

“Имайки предвид текущото състояние на нашия баланс, аз не съм уверен, че ние ще можем да сменим целия си ядрен парк и да запазим контролът над него на 100%”, – каза Леви.

Той е отбелязал, че компанията Engie вече е проявила интерес за инвестиции в ядрения сектор на Франция. Компанията Engie„, по-рано позната като GDFSuez„, експлоатира ядрени енергоблокове е Белгия и участва в консорциум за евентуално изграждане на АЕЦ в Турция.

Леви добави също, че EDF е заинтересована да привлече трети партньор за финансиране на строителството на АЕЦ HinkleyPointC във Великобритания.

Сега EDF притежава 66,5% от акциите във британския проект, а 33,5% от акциите ще бъдат изкупени от китайската корпорация CGN.

“Ние ще оставим за себе си болшинството от акциите, но 51% е по-добре, отколкото 66,5%“, – каза ръководителят на EDF.

Леви е отказал да коментира причината за отказа на китайската корпорация CNNC да участва във финансирането на АЕЦ HinkleyPointC„.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0991.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари