ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ FitzPatrick е заплашена от затваряне

04.11.2015

АЕЦ FitzPatrick е петият по големина частен работодател в окръг Осуиго, щат Нью-Йорк. В централата работят 615 души.

 

 

Съдбата на централата виси на косъм, защото нейните собственици, компанията Entergy„, я заплашват със затваряне по икономически причини съобщава  syracuse.com.

 

Локомотивът на икономиката

АЕЦ “FitzPatrick“ се състои от един блок с воден кипящ реактор BWR по проект BWR-4 (контейнмънт „MarkI„).Електрическата мощност на блока е 813 MW. Централата е сдадена за търговска експлоатация през юли 1975 година. Лицензията е за срок от 60 години.

Пълното име на централата е АЕЦ „James A. FitzPatrick“. Така е наречена на името на местния юрист и политик Джеймс Фицпатрик, ръководещсъвета по енергетика на щата Ню-Йорк в периода 1963-1977 година. Трябва да се отбележи, че е именувана на него още приживе.

Средната заплата в централата заедно с премиите е 119 хиляди долара годишно. За окръга Осуиго това е фантастична стойност, след като средно за окръга годишният доход на семейство е само 48 хиляди долара, което е значително по-малко от този показател за щата.

АЕЦ е вторият по стойност данъкоплатец в окръга, но с това значението и не се ограничава. Централата води активна благотворителна дейност и ихотно предлага различни видове услуги. Като цяло, централата се явява като локомотив на икономическата активност в окръга със сума от порядъка на 500 милиона долара годишно.

Естествено, властите в окръга нервозно посрещат всички новости за предсрочното закриване на АЕЦ. “Това е страшно, в действителност даже е страшно да се помисли, че стопански обект от такъв мащаб може да прекрати работа”, – счита Майкъл Тредуелл от местната агенция за икономическо развитие.

Причините са икономически

През септември 2015 година стана известно, че „Entergy“ обсъжда въпроса за прекратяване на експлоатацията на АЕЦ „FitzPatrick“.

Нещо повече, предсрочното спиране може да стане още в най-близките месеци, вместо извършване на ППР през следващата пролет. Решението за съдбата на централата ще бъде взето до края на октомври или през ноември.

Причините, както и в много подобни случаи, лежат на икономическата плоскост – конкуренцията с евтиния природен газ става все по-трудна.

Ако АЕЦ „FitzPatrick“ бъде закрита, тогава всичко, което тя дава на окръг Осуиго, ще се разпилее като прах – работни места, данъци, икономическа дейност. Само шест години след окончателното и спиране бившата централа ще се превърне във временно хранилище за РАО, което ще се обслужва от няколко десетки души.

Примерът със закритата АЕЦ „Vermont Yankee“ демонстрира, каква може да очаква Осуиго. Във Вермонт предсрочното спиране на атомната електроцентрала се превърна в загуби: – 490 милиона долара годишно, 500 работни места в централата и 700 работни места, свързани с нея.

В Осуиго загубите могат да бъдат по-болезнени – както в абсолютни цифри, така и по значение. Например, щатът Ню-Йорк обвързва финансирането на училищата със събираните от окръзите данъци. За сметка на данъците от АЕЦ в Осуиго сега се покриват почти ¼ от разходите за обучение на над 2000 ученици. Тези пари ще спрат да постъпват след закриването на централата.

През миналата седмица директорът на АЕЦ „FitzPatrick“ Шон Бруно се обърна с отчаяно писмо към губернатора на щата Ню-Йорк Ендрю Куомо, в което призовава да се предотврати затварянето, последствията от което ще се окажат “разрушителни”.

Компанията „Entergy“ пази мълчание по въпроса – какъв вид помощ от страна на щата би могла да повлияе на намерението и за АЕЦ „FitzPatrick“. Същевременно, компанията регулярно отбелязва, че щатът не възнаграждава “в пълен обем” АЕЦ за това, че произвежда електроенергия без изхвърляне на парникови газове.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0971.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари