ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Референдум за седми блок на АЕЦ “Козлодуй” в Крайова няма да има

23.10.2015

Началото

Румънците са против 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Фондация за околна среда и земеделие участва активно в организираната от Университетския преподавател в Крайова проф. Ади-Мария Симио и румънската НПО „Продемокарация“, публичната дискусия, относно решението на българските власти за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.

В последния ден на януари, стотици граждани се събраха в основната зала на Университета в Крайова (Румъния), за да дискутират и обсъдят възможността за строителството на нови мощности на територията на съществуващата атомна централа в Козлодуй.

Фондация за околна среда и земеделие бе представена на форума от председателя Албена Симеонова и изпълнителния директор Пепо Петров.

Освен тях от българска страна участваха проф. Никола Янков – преподавател в СА „Д.А.Ценов“ Свищов и член на Комитет за еколого-икономическа защита на Свищов, Петър Пенчев от НД Екогласност, Петър Кърджилов от ПП Зелените.

Преподаватели, студенти, журналисти, лектори дискутираха разгорещено възможността да се организира местен референдум в област Долж (Румъния), с който обществеността да изрази нежеланието на населението да съжителства с ядрена централа. Резултатите от този референдум ще бъдат изпратени в Европейската комисия.

Представителите на Фондацията поеха ангажимент да сътрудничат и съдействат на проф. Симиу, на румънските НПО и на румънските жители в организирането на референдума, както и за цялостната им борба против построяването на нови ядрени мощности в двете страни.

Източник: http://feabg.org/aktualno/fondaciyata-uchastva-v-publichna-diskusiya-v-krayova-protiv-7-mi-blok-na-aec-kozloduy.html

Резултатът

Крайова няма да прави референдум за 7-ми блок на „Козлодуй“

В Крайова няма да има допитване до населението дали в България да бъде изграден 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Местни неправителствени организации организираха подписка за референдум по темата, като идеята за допитване е подкрепена от около 15 хил. души.

Общинският съвет в Крайова обаче е отхвърлил предложението, предаде БГНЕС. Срещу него са гласували 8 от общо 25-членният състав на местния парламент. Само двама са подкрепили идеята за референдум, а останалите са се въздържали.

Реферандумът трябваше да се проведе на 15 ноември. Жителите на Крайова трябваше да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса: „Дали са съгласни с осъществяването на проект за нови мощности в Козлодуй, България, тъй като община Крайова влиза в рисковата зона от ядрен инцидент“.

Източник: http://www.segabg.com/article.php?id=774413

На вниманието на господин Петър Пенчев

Уважаеми г-н Пенчев, многократно по различни поводи сте казвали, че НД Екогласност не е от “ония”. Питам се – как кореспондират част от участниците в тази сбирка (погледнете снимката и отбелязаното в текста) с вашите приказки за чистата и свята идея, която защитавате безкористно.

Аз като чуя “НПО”, винаги се питам, кои ги финансира? Интересно ще бъде да споделите Вие как реагирате.

Място за вашите коментари винаги има на моя сайт. Ако напишете и статия по темата за НПО с удоволствие ще я публикувам, безплатно и без никаква редакторска намеса.

С уважение – Красимир Христов

Tags: , , ,

One Response to Референдум за седми блок на АЕЦ “Козлодуй” в Крайова няма да има

  1. Петър Пенчев on 23.10.2015 at 10:51

    Прав сте, НПО стана след 1990 г. ‘мръсна дума’ – създаваха ги наистина заради усвояване на ‘едни пари’, затова аз считам че е добър успеха ми откакто съм представляващ да запазя НД Екогласност като Чиста Гражданска Организация. А другата гражданска група, на която съм създател в края на 2006 г. – Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“, именно като призната за автентична гражданска организация(без банкова сметка и вождове) получи от Германския президент в м.01.2008 г. Международна награда за защита на човешките права „Златен гълъб“, която бе дадена и на 30 световни личности – Вацлав Хавел, Горбачов…

    На снимката по-горе отдясно до мен е проф. Никола Янков от Свищовския университет и Граждански комитет, който не е НПО.

    За два типа НПО, според изводите на редакторите на едно списание, бяха написали преди няколко години – аз бях интервюиран като представител за едната група, наречена от авторите „идеалистите“. В тази група бяха поставени заедно с НД Екогласност и дузина Инициативни комитети от софийските квартали – по времето на протестите против балирането на софийския боклук, които не участваха в платени(от когото и да е) ‘проекти’.
    С това мисля, че Ви отговорих ‘Кои сме ние’, уважаеми г-н Христов.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари