ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай ще участва в АЕЦ “Hinkley Point C” с над 33,3%

21.10.2015

Великобритания и КНР се готвят да обявят сделката, според която Китай ще получи делът в проекта на АЕЦ Hinkley Point C на енергийната компания Électricité de France (EDF). Това е първата в Британия АЕЦ през последните 30 години и най-скъпата в историята.

Очаква се споразумението да бъде обявено по време на посещението на председателя на КНР Си Цзипин в Лондон през тази седмица. На Китай ще принадлежат 33,5% от акциите в проекта.

От правителството на Великобритания отбелязват, че новата АЕЦ ще стане важна част от енергийната система. Очаква се тя да произвежда около7% от електроенергията в страната.

Hinkley Point C ще бъде построена на нос Хинкли-Пойнт в графство Сомерсет – югозападна Англия. Разходите за изграждането и, според оценките на ЕК, са 24,5 милиарда фунта (37,9 милиарда долара), което с много надвишава заявените от EDF 16 милиарда фунта през миналата година. Този проект вече е обявен за най-скъпият на планетата.

Британското правителство успя да убеди ЕК да одобри проекта чак след същественото намаляване на държавното финансиране. Увеличените разходи се съгласи да поеме EDF Energy за сметка на част от приходите от бъдещите продажби на произвежданата електроенергия.

Операторът на централата ще продава електроенергията по гарантирана цена от 92,5 фунта стерлинги ($150) за MWh в продължение на 35 години. Това е двойно повече спрямо текущите цени на електроенергията във Великобритания. Разликата ще се заплаща от британските данъкоплатци.

Hinkley Point C ще бъде построена в съседство с действащата Hinkley Point B (също управлявана от EDF), експлоатацията на която трябва да бъде прекратена през 2023 година. Същата година новата централа трябва да влезе в търговска експлоатация.

Източник: http://www.vestifinance.ru/articles/63525

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари