ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от “Фукушима-1” – В Япония за първи път признаха, че заболяването от левкемия на един от ликвидаторите е причинено от облъчвне.

21.10.2015

Японските власти за първи път признаха радиоактивното облъчване по време на работа на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” като причина за левкемията открита в един от ликвидаторите на последствията от аварията.

Това съобщиха от министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на страната.

Такова решение е взето относно работник, който е бил в екип за ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) на АЕЦ “Фукушима-1” през 2013 година.

Веднага след това в него е била диагностицирана левкемия. Заболелият е подал официално заявление с молба болестта да бъде призната, че е в резултат на пребиваването му на авариралата централа при изпълнение на служебните задължения.

Установено било, че тогава в АЕЦ “Фукушима-1” той е получил облъчване от 15,7 mSv, По това време съгласно действащите официални норми, като причина за заболяване от левкемия се счита доза над 5 mSv/y (милисиверта за година).

Комисия от министерството е стигнала до извода, че именно работата на АЕЦ би могла да бъде причината за заболяването му, аз което работникът е бил своевременно уведомен.

Сега той може да разчита на съществени компенсации от компанията-оператор на централата.

До сега сред ЛПА на АЕЦ “Фукушима-1” са били проявени 13 случая на рак, обаче нито един от тях, според мнението на експертите, не е бил предизвикан от облъчване.

Източник: http://tass.ru/obschestvo/2360905

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари