ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Програмата на „Росатом“ за поръчки към подизпълнители ще нарасне през 2016 г. с повече от 12% до 944 млрд. рубли

16.10.2015

Обемът на поръчките на руската държавна корпорация „Росатом“ към подизпълнители и доставчици през 2016 г. ще нарасне с 12% до 944 милиарда рубли. Това заяви генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко на форума „Атомекс-2015“.

 

 

За 2015 г. планираните обеми на поръчки към субконтрактори са за 838 милиарда рубли. През 2014 г. обемът на поръчките на „Росатом“  е бил 432 милиарда рубли.

Според Кириенко днес с по-бързи темпове расте обемът на покупките за реализацията на поръчки по чуждестранни договори, защото расте и броят на тези договори. „Това е основното направление на ръста на корпорацията в близките години, защото е ясно, че при такива темпове на ръст на руската икономика много нови енергоблокове в Русия няма да са необходими“, добави той.

Кириенко напомни, че има обновяване на енергийната стратегия на Русия, подготвена от Министерство на енергетиката. „И ние се вписваме в нея, тъй като не трябва да строим паметници във вид на ядрени енергоблокове. Трябва да построим работещи обекти, от които ще има нужда и чиято електроенергия ще бъде продадена“, заяви той. По думите на Кириенко благодарение на задграничните поръчки днес „Росатом“ запазва серийното производство на енергоблокове в Русия, въпреки че в сравнение с плановете от 2007-2008 г., когато се предвиждаше пускането на 2-3 енергоблока на година в страната, сега се предвижда пускането на един енергоблок годишно.

В момента голямата част от поръчките към „Росатом“ са за задгранични проекти. Това са близо 30 енергоблока в 12 държави. Още за толкова енергоблокове се водят преговори в различен етап, като половината от тях трябва да завършат с договори, предвижда Кириенко.

За справка

В деловата програма на Международния форум на доставчиците от ядрения отрасъл „Атомекс 2015“, който се провежда в Москва от 13 до 15 октомври, участват повече от 500 представители на 190 руски и международни компании. Тази година броят на доставчиците, участващи във форума е с 40% повече спрямо миналата година. В изложбената част участват 96 компании, които представят своите разработки. Строителството на ядрени енергоблокове в Русия и в чужбина осигурява голям обем поръчки на оборудване и услуги за предприятията от сферата на  машиностроенето, строително-монтажните дейности и доставката на техника.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари