ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Bloomberg – вятърната електроенергия става по-евтина в Германия и Великобритания

18.10.2015

Благодарение на рязкото падане на цените на слънчевата и вятърната енергия, изкопаемите горива губят своята актуалност. Възможно е високите цени на ВЕИ вече да се преминали преломния момент и постепенно да се превръщат в сериозен конкурент на мръсните източници на енергия.

Според анализа, предоставен от Bloomberg New Energy Finance (един от водещите доставчици на финансова информация за професионалните участници на финансовите пазари, BNEF), сега вятърната енергия представлява най евтиният източник на електроенергия в Германия и Великобритания, даже без да се вземат предвид държавните субсидии. Това ниво никога досега не е достигано сред страните от Голямата Седморка.

Също и в САЩ ВЕИ стават икономически все по-конкурентноспособни. BNEF съобщава, че за първи път енергията на вятъра е станала ней-евтиният източник за производство на електричество (като се вземат предвид субсидиите) през миналата година.

Падането на цените и увеличаването на възприемчивостта към ВЕИ окозват силно влияние на коефициента на използване на инсталираните мощности (КИИМ) на въглищните и газовите електроцентрали. Преди ТЕЦ на въглища и газ имаха завиден и предсказуем КИИМ. Но всичко се изменя във връзка с успехите на ВЕИ – пише Bloomberg:

За първи път широкото внедряване на ВЕИ ефективно намалява КИИМ на централите използващи изкопаеми видове гориво. Това е защото, когато проектът е завършен, максималната стойност на електроенергията, произвеждана от него клони към нула – безплатно електричество – докато за всеки произведен kWhот въглищните или газовите електроцентрали е необходимо гориво. Ако вие сте енергийна компания, която има избор, вие ще използвате безплатния материал всеки път.

Това е само-възпроизвеждащ се цикъл. Колкото повече централи, използващи ВЕИ се пускат в експлоатация, толкова по-малко ще е използват електроцентралите на газ и въглища. Но колкото по-малко от номиналните количества газ или въглища се използват за производството на електроенергия, толкова по-висока ще бъде себестойността и. Доколкото стойността на въглищните и газовите електроцентрали расте, количеството на генерациите ползващи ВЕИ ще нараства.

Според данните на BNEF, стойността на инсталиран киловат от въведените в експлоатация нови газови и въглищни генерации във всеки голям регион на света през втората половина на 2015 година се увеличава, докато стойността на генерациите на базта на ВЕИ непрекъснато намалява.

Източник: http://facepla.net/the-news/5225-ветровая-энергия-дешевле.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FacePlanet/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари