ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парламентът на Иран одобри закон, който разрешава на правителството да реализира ядреното споразумение

14.10.2015

Иранският меджлис (парламент) одобри окончателната версия на закона, даващ право на правителството на Ислямската Република за пристъпи към реализация на ядреното споразумение, от съвместния всеобхватен план за действия (СВПД), сключен между ИРИ и «шесторката» от международни посредници (петте постоянни членове на СС на ООН и Германия).

“Иранските законодатели одобриха закон, даващ картбланш на правителството на страната за самостоятелно реализиране на условията на ядреното споразумение с групата на шестте от 14 юли”, – се казва в тави връзка в съобщението на телевизия „Press TV“.

Дебатите, които се транслираха в реално време, свидетелстваха за напрегната атмосфера на дискусиите и за това, че далеч не всички в иранския парламент одобряват тези отстъпки, на които отиде Иран в областта на ограничаване на ядрената си програма в съответствие с условията на СВПД.

В крайна сметка от присъстващите 251 законодатели (те общо са 290) за закона са гласували 139 депутати, 100 са били против, а 12 са се въздържали.

В одобрения документ се отбелязва, че “всеки натиск или заплаха по отношение на Ислямската Република ще доведат до преразглеждане на двустранното сътрудничество от страна на Иран в рамките на СВПД”.

Законът също задължава правителството “да прекрати изпълнението на СВПД и да вземе ответни мерки за възстановяване на правата на иранския народ в случай, че другата страна наруши условията на договора, в частност за отмяна на западните санкции”.

Каро контрамярка “Иран ще премине към ускорено развитие на ядрената си програма и за две години ще увеличи мощностите за обогатяване на уран до 190 хиляди центрофуги”, – дава подробности агенция ИРНА.

Одобреният законодателен акт призовава правителството с цел защита на информацията, представляваща тайна в областта на отбраната и безопасността на страната, “да забрани всякакъв достъп на инспекторите а МААЕ до военните обекти, освен в отделни съгласувани случай и с разрешение на висшия съвет за национална сигурност на ИРИ”.

В документа също се съдържа призив за засилване на интеграцията на държавите от региона в работата за създаване в Близкия Изток на зона свободна от ядрено оръжие.

Приетият закон не съдържа явни противоречия с текста на съвместния всеобхватен план за действия (СВПД).

Подписаният на 14 юли във Виена между Иран и шесторката СВПД предвижда дългосрочни ограничения в ядрената програма на ИРИ в замяна на отменяне на санкциите, действащи спрямо Иран.

Източник: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/2336494

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари