ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Петата група студенти от Турция пристигна в Русия по програмата за подготовка на специалисти за АЕЦ Аккую

15.10.2015

Новата (пета) група от 78 души студенти от Турция пристигна в Русия за обучение по програмата за подготовка на специалисти за работа в АЕЦ “Аккую”.

48 студента ще се обучават в подготвителния факултет на института по ядрена енергетика към националния ядрен изследователски университет „МИФИ“ (ИАТЭ НИЯУ МИФИ) в град Обнинск (Калужска област), а още 30 души в Санкт-Петербургския държавен политехнически университет (СПбПУ).

На аерогарата ги посрещнаха сътрудници на АО „Аккую Нуклеар“, сътрудници на руските ВУЗ, представители на СМИ в Турция.

За да станат студенти в руските ВУЗ, претендентите е трябвало да сдадат писмени изпити, а след това събеседване.

През тази година заявки за обучение са подали 6155 студенти от I-IV курс изучавали физика и/или математика в инженерните факултети и факултетите за естествени науки на истамбулския университет, университета Хаджеттепе, близко-източният технически университет, университети в Анкара и други висши учебни заведения в Турция.

От подалите заявка руските преподаватели са отбрали около 600 души. След встъпителните изпитания са останали 78 души, които представляват новата група.

Предвижда се всички студенти да работят след завършване на обучението си на първата АЕЦ “Аккую” в Турция.

Общата продължителност на обучението ще продължи около 7 години: първата година студентите ще изучават руски език, след това ги чака 5,5 години обучение по специалността “Атомни електроцентрали: проектиране, експлоатация и инженеринг”, следва стаж на едно от предприятията на “Росатом” в зависимост от получената квалификация при завършване на обучението.

От летището групата организирано се отправи за ИАТЭ НИЯУ МИФИ за настаняване в общежитията. Новаците с радост бяха посрещнати от земляците и наставниците си, които не за първа година се обучават в института за ядрена енергетика. Те обещаха да поемат шевство над младежите, да им помагат в изучаването на руски език и при адаптирането към живота в Русия.

Подробности на: http://www.seogan.ru/201510126548/78-studentov-iz-turcii-priexali-v-rossiyu-na-obuchenie-dlya-raboti-na-aes-akkuyu.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари